Седмицата

Самоков свободен остров от бежанската вълна…засега

bejanciВсяко уважаващо себе си общество трябва да се грижи първо за народа си, след това за всички други, които са етноси и прииждащи. Това, разбира се, не изключва толерантност и търпимост към различните, но не и да превръщаме прословутото българско гостоприемство в анархия.

България е най-бедната държава в Европа, но въпреки това държи границите си отворени и ежедневно при нас влизат по 200 човека – те не са проучени и са много встрани от нашия манталитет и разбирания. Съвсем настана оставяме езиковите бариери. И това е висш тест за нашата поносимост.

Близо 2 млн. българи живеят в чужбина, но те не са такава компактна маса, както сирийците и далеч не създават такива главоболия. Едно е категорично – отношението към нашите сънародници отвъд граница е тенденциозно негативно, а ние тук създаваме удобни условия за другите. Ниският стандарт на живот е принудил доста българи да потърсят изход от някой терминал и в същото време сме отворили ръце за всички останали.

Че България е държава на абсурдите, става ясно почти всеки ден. Във всевъзможни класации за добър живот сме на последните места. И сигурно, защото българите се оказваме най-нещастните на планетата. И всичко това не е без основателна причина. След масовите протести, продължили цели три месеца, сега се оказваме пред друг застрашителен проблем, а именно бежанската вълна. И както обикновено става, разбираме, че проблем има, тогава, когато са пред очите ни и когато е вече достатъчно късно, за да променим ситуацията. Да, нещата излязоха извън контрол. Бежанската вълна вече е факт, хиляди хора прекрачват границите на милата ни родина с надеждата за бягство от страшните събития в Сирия. Основни станаха темите за толерантност и етническа търпимост. Доста градове присъстват в неформалните списъци за убежища на бежанци. Самоков също фигурира. В града гравитират различни предположения кога и как ще стане това. Самоковци са обезпокоени от факта, че тук може да се настанят хиляди мюсюлмани и да се разрази огромен конфликт на базата на джамията, която в момента е болна тема на живеещите в града. Други изразяват опасения, че животът ни ще стане още по-несигурен. Тези хора ще търсят тук много повече неща от просто подслон, става въпрос за отглеждане на децата им, храна, оцеляване и може би работа. Едно от спряганите места за бежански лагер е Горното поделение, намиращо се по посока на Боровец. Притесненията на живеещите се засилва от факта, че от едно известно време текат ремонтни дейности, смяна на покрив и козметична реконструкция, без никой да казва и дума по въпроса. Само си представете ако наистина там бъдат настанени бежанци. Картинката става прекрасна – в горната част на града сирийци, в долната роми, а по средата самоковци, които се чудят накъде да хванат… Дано тази картина остане само хипотетична. Друга теза, особено тиражирана в последно време се оказва слухът, че бежанци в града вече имаме – и че те са скрити в Долното поделение. Това се подхранва от факта, че и двете поделения не са общинска собственост.

Източник на „Самоков 365“ потвърди, че името на града е било спрягано като потенциално място за настаняването на бежанци. И то е говорено за съвсем конкретни места – става дума за Долното поделение и за почивните станции над село Говедарци, макар че те са съвсем порутени.

Проведените разговори са били изцяло неофициани и в тях не се е включвал човек от местната власт – само от държавните институции. Това се потвърждава от думите на градоначалника, който твърди, че досега не е бил търсен и уведомяван за подобни решения.

Самоков е коментиран заради непосредствена си близост до столицата, което би улеснило изключително много административните процедури и снабдяването на лагера с храни и медикаменти.

В неофициалния разговор обаче била зачекната и тема за специфичния манталитет на самоковци, които се славим като не особено толерантни и отворени към подобни инициативи. Пред опасността от гражданско неподчиние и терористични постъпки, засега градът ни, заедно с Перник, остават свободни зони от бежански лагери. Нека припомним, че само преди месец събирахме подписка срещу намерението тук да проникне ислям чрез намерението Байракли джамия да стане действаща. В нея се подписаха над 8000 души.

Пак по неофициални данни в столицата до този момент има над 4000 бежанци. Най-опасните предположения са, че до края на годината в страната ще влязат поне още 20 000 души, което ще направи проблема наистина неразрешим.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close