ОбществоРегионални

Самоков протяга ръка на Розино

Анелия Балабанова

През изминаващата вече ваканция малчуганите от занималнята „Щастливо лято” с ръководител Мария Стоилова получиха най-важния житейски урок – колко важно е да се помага и да бъдем съпричастни към хората в нужда. Само преди дни малчуганите поставиха дрехи в контейнера на „Мания”. Поредната благотворителна кауза, зад която застават децата, техните родители и ръководителката  Мария Стоилова е в подкрепа на учениците от Розино. Тези, които на 16-ти септември ще прекрачат за пръв път училищния праг и не само.

„Идеята дойде от фейсбук и публикация в сайта Times Heroеs – уебсайт, който подава ръка на най-различни благотворителни каузи в цялата страна. Всяка година аз лично се включвам в такива кампании, насочени към хора в неблагоприятно положение в обществото. В момента помагаме на хора, които нямат възможност да покрият разходите за първия учебен ден на своите деца. Има няколко организации в страната, които събират учебни материали – тетрадки, химикали, раници, бои, пластилин и всичко, което е необходимо на един първолак” – разказва Мария. За съвсем кратко време дарителският призив получава огромна подкрепа и на него откликват много хора. „Аз не очаквах и изключително много се радвам. Хората от фондацията споделиха, че всякакви материали са им необходими.  Това, което обаче най-много им трябва да ранички, защото децата няма с какво да носят тези материали. Когато обявихме в нашата страница „Английски уроци за малки мишоци”, че трябват 20 ранички, за един час бяха донесени 25. Все още при нас пристигат ученически чанти и има на кого да се дадат, включително на деца от по-горни курсове, които нямат нищо. Включиха се много хора от града – Радослав Христо от „Бъди човек”, Ели Георгиева, г-жа Антонова, г-жа Шейнова, Асен Хаджийски, клуба по аеробика, пица „Джой”, Димитър Телийски. Всички родители на деца от занималнята „Щастливо лято”. Много хора, които следят дейността ни също се присъединиха” –  добавя още създателката на занималнята.  Събраните неща ще бъдат изпратени на нуждаещите се с колет в понеделник.

Това е поредното, но със сигурност не и последно благотворително предизвикателство, в което се включват малчуганите. „Текстилните материали, които във вторник занесохме в магазин „Мания”  бяха събрани от родителите на децата в занималнята. Те предоставиха всякакъв вид текстилни материали и обувки. Проследихме с децата какво се случва с тях, след като бъдат поставени в контейнера.  В голямата си част те се рециклират , а дрехите, които могат да се носят се сортират, пакетират и изпращат на нуждаещи се. Освен предаването на текстил ние редовно участваме и събираме капачки, които веднъж седмично изсипваме в сърцето, поставено в парк „Крайискърец”. Благодарна съм на родителите, че дават шанс на децата си да се изявяват благотворително и откликват на всяка инициатива, която се организира в занималнята. След такива дни порастват по-добрите човеци” – споделя още Мария без съмнение и с надеждата, че зрънцето доброта посято днес ще прерасне в красиви постъпки утре.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close