Регионални

Самоков от светъл по-светъл

Анелия Балабанова

osvetlenieВ ход е реализацията на проекта за внедряване на енергоефективно осветление в град Самоков и 24-те села на територията на общината. Изготвен е график, по който вече се работи, като първо енергоефективните осветителни тела се монтират в селата.

Преди да започне реализацията на проекта фирма „Енефект” извърши мониторинг на уличното осветление и анализ на ефекта, ако бъде реализиран проектът. При подмяната на сега съществуващите осветителни тела с нови Led лампи ще се постигне значителен икономически ефект, не само от страна на по-малката консумация на енергия. Новите тела имат 10 пъти по-дълъг живот от сегашните, постигат по-добра осветеност, със светлина близка до дневната. Не на последно място с новата мрежа ще може да се засили контролът по неправомерно ползване на електричество от уличното осветление.
Стойността на проекта е около 2 млн. лв. Направеният анализ за ефекта от реализиране на проекта за енергийна ефективност показва, че срокът за възвращаемостта на инвестициите под формата на реализирани икономии е 5 години. Реализирането на този проект ще има, освен икономически и екологичен ефект, тъй като новите осветителни тела не отделят вредни емисии във въздуха.

 

От фирмата-изпълнител „Самел 90” АД заявиха, че монтажът върви по план и до края на септември/началото на октомври проектът трябва да бъде приключен. Към момента са поставени нови осветителни тела в почти всички села с изключение на Говедарци, Маджаре, Гуцал. Обхваната е и 1/3 част от града. Борислав Чилингиров информира, че доста важно звено ще бъде и системата за управление, с която ще може да се следи и контролира от дистанция уличното осветление. Има вероятност Самоков да стане първата община в България с изцяло икономично осветление. Идеята е постепенно тази инвестиция да се изплати от разходите, които се заплащат годишно за ел.енергия. Те възлизат на около 650 хиляди. Радващо е, че самоковска фирма реализира проекта за подмяната на 6 822 тела. Толкова е техният първоначален брой, но по преценка и при необходимост има готовност да бъдат поставени и допълнителни на местата, където се налага. Важно е да се отбележи, че те са собствено производство с оптимално съотношение на цена-качество и други показатели като разпръскване и др. с пет години гаранция.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close