Култура

Самоков отново стана част от финала на “Забавното лятно четене“

chetenetoЗоя Станкова

По традиция дни преди първия учебен ден се състоя финалът на „Забавното лятно четене“ в книжен център „Гринуич“ в София, където беше и официалното награждаване на малките читатели. Кампанията  всяка година започва през месец май и приключва през месец септември. Мисията  и е да се популяризират българките автори, които посвещават творчеството си на децата.

Към  финала на „Забавното лятно четене“ тази година се включиха Весела Фламбурари, Силвия Лулчева и Иван Раденков – посланници на кампанията.

Към инициативата се включиха и други известни за България личности – Михаил Белчев, Ники Кънчев, Радинела Бусерска, Стефка Янорова и Ивайло Захариев. Посланиците на „Забавното лятно четене“ бяха Юлия Спиридонова, Марин Бодаков, Петя Кокудева, Маги Благоева и Роси Кота.

Гостите на събитието обясниха на всички за ползата от четенето.  Това колко е забавно и оригинално да се четат книги, въпреки технологичния свят, който всячески се стреми да роботизира и хората. И най-вече да обичат книгите!

Връчиха се наградите за най-четящ град, най-четящо училище и най-четящо дете, а в тазгодишната борба е имало над 12 000 участници.

За титлата „Най-четящ град“ в борбата попаднаха пет града – Самоков, Русе,  Видин, Перник и Габрово, а призът грабна град Русе, който все приза и за „Най-четящо училище“. Приз за висока активност получи село Малка Арда, Смолянска област. Титлата за „Най-четящото дете“ за 2015 година взе Дара Кръстева от Немското училище в София.

Нашите деца в лицето на Габриела Гребенчарска и Райчо Савов взеха специални награди – съответно за „Най-активен читател“ и  за „Най-активен млад читател“.

И въпреки че тази година отстъпихме от призовите места за разлика от миналата, когато грабнахме наградите за „Най-четящ град“ и „Най-четящо дете на България“, Самоков си остава един от градовете, в който децата ценят книгата и тя съпътства дните им!

 

 

Related Articles

One Comment

  1. Страхотно е че се организират подобни събития и най вече занимания за децата. Четенето е необходимост и нужда за всеки един от нас, за да си обогати речника, да вижда различни гледни точки. Без четене нито един от нас нямаше да успее. Надявам, се че технологиите няма да заместят тази нужда, човек да хване истински книга в ръцете си и да прелитва страница по страница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close