Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Самоков отбеляза 24 май с празнично тържество и награждаване на заслужили учители

Жанета Димитрова

Съвсем в духа на Деня на просветата, днес площад „Захарий Зограф“ бе изпълнен с развълнувани учители, ученици и родители. 24 май в Самоков започна под звуците на фанфарния оркестър към ОУ „Митр. Авксентий Велешки“, с ръководител Даниела Георгиева. Тържествено посрещнати бяха ученици от всички самоковски училища, пременени в празнични униформи и с цвете в ръка. Водещ на събитието беше Катрин Митева. Кметът на Община Самоков отправи приветствие към гражданите по случай светлия празник.

Начало на официалното тържество постави хорът на ОУ „Митр. Авксентий Велешки“ с изпълнение на Химна на българската просвета, под ръководството на Даниела Георгиева. Традиционното награждаване на изявени професионалисти в областта на просветата, тази година премина под приза „Учител на годината“ в различни категории.

Наградата за учител на годината в степен „Предучилищно образование” бе връчена на Елена Въжарова – старши учител в ДГ „Детелина”. Тя има 40 години педагогически стаж, постоянно следи новостите в своята област и повишава квалификацията си. Уважаван преподавател от колеги и родители.

Учител на годината в степен „Начално образование” стана  Ани Аврамова-Шейнова – старши учител в СУ „Отец Пайсий”. Освен с дългогодишния си опит тя се отличава с това, че  проявява инициативност и новаторство в образователно-възпитателния процес. Нейните ученици имат постижения в национални състезания.

Костадинка Христова – старши учител по български език и литература в ПГ „Константин Фотинов” бе отличена с учител на годината в степен „Прогимназиален етап”. Г-жа Христова притежава висока квалификация и отличен професионализъм. Автор е на сборник тестове за подготовка за държавни зрелостни изпити, активен участник в проекти, с публикации в научни списания. Учител на годината в степен „Гимназиален етап” бе присъдена на Стефанка Митрева – старши учител по немски език в ПГ „Константин Фотинов”. Квалифициран и иновативен професионалист с изключителна активност в извънкласните дейности, г-жа Митрева подготвя изявени ученици. Сред тях е Светослав Иванов, който се класира на първо място в националната олимпиада по немски език.

Наградата „Най-успешен млад учител” получи Мариана Гълъбова от ДГ „Звънче”, конструирала педагогическия процес по свой авторски модел и прилагаща интерактивни и иновативни методи.

Освен тези награди, бяха връчени и три за цялостен принос в образователното дело. Заслужили техни носители са: Бойка Михайлова, начален учител в ОУ „Митр. Авксентий Велешки“, с 40 – годишен стаж и множество квалификации. Директорът на ДГ „Детелина“ – Илка Динева също бе удостоена с този приз. Тя е дългогодишен председател на Националната секция по предучилищно образование към Съюза на българските учители. Мариана Богоева – старши учител по биология в ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ също бе наградена. Нейните ученици традиционно са с най-добрите резултати в национални и международни конкурси.

Вълнуващо откриване на тържествената програма направиха малките гвардейци от ДГ „Самоково“, с ръководител Росица Павлова. Те изпълниха гвардейски танц под звуците на патриотична музика и заслужиха бурните аплодисменти на публиката. Мажоретна формация към ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“, с ръководител Веска Терзийска, поздрави присъстващите с два танца.

 

Няма как празник да мине без хоро, едно от най-обичаните български хора – Еленино, изиграха четвъртокласниците от НУ „Станислав Доспевски“, с ръководители Йорданка Кирова и Весела Колешанова. Първокласниците от ОУ „Неофит Рилски“ пък изпълниха танца „Лятно приключение“, под ръководството на г-жа Галина Ранкова. Децата от групата „Fire steps“ към ОУ „Христо Максимов“, с ръководители Боряна Спасова и Константин Ахтаподов, се понесоха под звуците на музиката. Подобно на тях малките мажоретки от НУ „Станислав Доспевски“, с ръководители Стоянка Божкова и Лиляна Маджарова, повдигнаха патриотичния дух с танца „Български войник“. Учениците от СУ „Отец Пайсий” се включиха в тържеството с кратка музикално-литературна програма, ръководени от Силвия Ненова, Ани Аврамова-Шейнова и Магдалина Иванова.

Празничната програма завърши с композицията „Обичам те, България“ в изпълнение на шестокласниците от ОУ „Неофит Рилски“, с ръководители Иванка Николова и Кристина Чулкова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close