Обща категорияОбществоСамоков

Самоков отбеляза 140 години от Освобождението си с празнично шествие и гръм на черешово топче

Aнна Манова

Тази година отбелязваме 140 години от Освобождението на Самоков. По традиция на този ден /14 май/ тържеството започва с празнично шествие, което стартира от площад „Захарий Зограф”.

Площадът беше обагрен от българския трикольор, гордо развяван от учениците от самоковските училища. Всички те подредени в редици, носещи табели с имената на училищата и придружавани от техните преподаватели,  трепетно чакаха старта на шествието. Началото му беше дадено с изпълнения на представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Тази година участници и гости имаха възможността да се докоснат до разнообразие от старинни оръжия, подредени в историческа изложба в горната част на площада. Те  гостуваха в града по покана на Клуб на историческото оръжие „Чакър Войвода”.

Празничното шествие стартира малко след 11:00 часа и се предвождаше от чаровните момичета от школата по танцово изкуство към читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”. Момичетата, пременени в униформи, гордо носеха българския трикольор. А след тях бяха музикантите от духовия оркестър, официални лица и гости. Цялата редица от последователи се впуснаха към паметника „Кръста”. По време на шествието се присъединиха множество граждани, които се включиха в

 

пешеходното шествие, преминаващо по улиците „Проф. Васил Захариев” и „Христо Максимов”.

На мястото, на което отдаваме почит и прекланяме глава в знак на признателност – „Кръста” , учениците от ПТГ „Никола Вапцаров”, които бяха пременени в гвардейски униформи и знамена очакваха началото на празника. Водещ на официалната част беше Ралица Стоянова, която припомни части от военната кореспонденция за Освобождението на града ни, съхранена в Историческия музей. В нея генерал-майор Радзишевски пише до генерал-лейтенант Веляминов: „На 30 декември вечерта в 5 часа аз влезох в Самоков с 122 пехотен Тамбовски полк, един батальон от Пензенския полк, шест конни оръдия, две сотни казаци и се разположих по следния начин: два батальона с четири оръдия, поставени в западната част на града при изхода за Дупница, два батальона с две  оръдия в източната част на града на пътя за Долна баня. Жителите на града ни срещнаха с рядка радушност. В града са взети всички мерки за запазване на града и предохранителни мерки в случай на приближаване на неприятел”. Първият кмет на Самоков Иван Доспевски наредил на мястото, където е спрял първият казашки разред да се издигне голям дървен кръст. От тогава до днес самоковци винаги се събират точно на това място, където са изписани думите: „На братята освободители от признателните самоковци”.

Патриотично и изпълнено с дълбоко чувство на признателност слово изнесе архиерейският наместник Отец Михаил. След него думата беше дадена на кмета на Община Самоков Владимир Георгиев, който припомни пред присъстващите, че цената на свободата е висока. За нея с кръвта си са платили множество самоотвержени бойци, а сред тях фигурират и имената на не малко самоковци. Една част от тях са участници в Априлското въстание, други са били в четата на Христо Ботев.

„Голям е броят на самоковските опълченци, които се бият в Освободителната война. Самоковски опълченци са и знаменосците на самарското знаме: офицер Антон Марчин и Никола Корчев – спасил знамето в боя при Стара Загора. Помнете самоковските герои. Помнете генералите Веляминов, Радзишевски и Черявин. Помнете всички, оставили костите си на наша земя, за да го има днес свободен Самоков. Носете в себе си рилския дух!  Той е несломим  и ще ви дава сили да постигате мечтите си!”, каза в обръщението си кметът Георгиев.

С минута мълчание беше почетена паметта на загиналите в Руско-турската освободителна война, бяха поднесени венци и цветя. Официални гости на събитието бяха народните представители Валентин Милушев и Радослав Стойчев.

На финала гръмна и черешовото топче, подготвено от КЛИО „Чакър войвода” и техните приятели от патриотичните клубове в страната.

 

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close