ПолитикаРегионалниСамоков

Самоков остава без депутат в 47 НС

„Самоков 365“

Община Самоков се размина със свой представител в новия парламент. Това стана ясно, след като бяха разпределени мандатите за София област. Новият политически субект „Продължаваме промяната“ и вторите след тях – коалиционните партньори ГЕРБ – СДС получават по два мандата. С по един мандат остават БСП, „Има такъв народ“, ДПС и „Демократична България“. Като изнедата тук са ДПС и силната подкрепа за тях, и ДБ, които за малко да се разминат с мандат от Областта.

Малшанс или грешка в сметките доведоха до факта, че самоковският представител от ГЕРБ Валентин Милушев няма да бъде депутат в 47 НС. Той събра солидна подкрепа от 1465 преференции, които се оказаха с много малко недостатъчни за депутатския пост. Интересно е, че и на тези избори Милушев, който беше на пета позиция, изпревари водача на листата Младен Маринов и втората след него – Николина Ангелкова. Маринов има 1123 преференции, а Ангелкова – 715. За да си гарантира за пореден път мястото в парламента Валентин Милушев трябваше да събере 7% от общите гласове, дадени за партията. Те са точно 21 612, което означава, че вотът за самоковеца е 6,7%. Затова двата мандата остават за Маринов и Ангелкова.

За „Продължаваме промяната“ на първите две места в листата са Александър Дунчев и Юрий Козлов. За ДПС с най- много гласове и запазено място в парламента е водачът на листата Цветан Енчев, за „Има такъв народ” Андрей Чорбанов, за „Демократична България” Божидар Божанов и за БСП Иван Ченчев.

Областният председател на ДСБ Васил Зашкев получи  360 преференции. Той беше на трето място в листата на „Демократична България – обединение“ и получи най-добър резултат както на миналите така и на сегашните избори. Като по време на вота през лятото той събра 800 преференции и за малко не успя да влезе в парламента. Зашкев успя да събере добра подкрепа и да пренареди листата чрез преференциите си.  “Демократична България” успяха да реализират един мандат.

Като прецедент за тези избори може да отбележим, че вторият в листата на социалистите Михаил Михайлов събра 1581 преференции. Този път резулатът на председателя на общинския партиен съвет на БСП в Самоков е по-висок от този на прекия му опонет Валентин Милушев. И тук въпреки високата подкрепа БСП реализира само един мандат и макар на втора позиция Михайлов не влиза в новия парламент.

„Благодаря за доверието, което дадохте за БСП на изминалите избори, както и за мен като кандидат за народен представител! Благодаря за всички 1581 преференции! Надявам се, че 47-то Народно събрание ще излъчи правителство, което да работи за просперитета на България и всеки български гражданин!“, написа в социалната мрежа Михаил Михайлов.

Силна бе подкрепата за ДПС в Община Самоков и в областта. Без участието на Александър Методиев – Сали, който на миналите избори събра доста гласове в своя подкрепа. Този път той бе заместен в редиците от своята внучка Веселина Василева – Радославова. Тя реализира най-много преференции – 1378. И така се нарежда след Милушев и Михайлов по подкрепа. Методиев благодари в социалната мрежа от името на общинския съвет на ДПС –Самоков за подкрепата.

По този начин Самоков остава без представител в 47 Народно събрание.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close