Култура

Самоков – „Най четящ град за 2016“

Зоя Станкова

Националната кампания „Забавното лятно четене“, която се провежда с основна идея да бъде насърчено четенето, сред деца на възраст от 6 до 14 години, се инициира от Az-deteto.bg, част от Investor Media Group. Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура“, а медийни партньори са Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, Azcheta.com и Detskiknigi.com.
Кампанията се провежда с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България“ и агенция CIVITAS, а за петгодишен период са прочетени над 150 000 книги от 15 000 деца от страната.
В инициативата през 2016 година са се включили над 2000 деца. Най-четената книга е „Алиса в страната на чудесата“, „Най-четящото дете“ е от Добрич. А титлата „Най-четящ град“ за втори път отиде в Самоков.

 

 

 


За приза „Най-четящ град“ се бориха– Видин, Русе, Самоков и Своге. Интересен е моментът, че надпреварата между Самоков и Русе продължава от няколко години,а те са и двата града, които получават приза „Най-четящ град“ през последните години, а също така биват и градовете с най-активни четящи деца.  и това са градовете, които се отличават през последните 4 години с най-много активни и четящи деца.
През 2014 година Самоков за първи път спечели приза за „Най-четящ град“, а през изминалата 2015 година бяха отличени Габриела Гребенчарска и Райчо Савов, обявени за „Най-активен читател“ и за „Най-активен млад читател“.
Ясно стана, че наградата тази година ще бъде връчена на директора на библиотека „Паисий Хилендарски“ госпожа Албена Ихтиманска.
През 2016 година „Забавното четене“ се проведе под мотото „Чети между редовете“ и нека поздравим самоковските деца, че най-добре четат между редовете и донесоха на родния си град за втори път гордата вест да се нарече „Най-четящ град“.
От екипа на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ благодарят на всички любопитни и четящи малчугани, с които заедно споделят радостта от четенето и които превърнаха Самоков в най-четящия град на България!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close