Култура

Самоков – най-четящият град за 2014

4etqsht grad2Зоя Станкова

Важното е да умеем да четем, а не просто да познаваме буквите или да чертаем думи от тях и не по задължение, а със сърце да сричаме чувствата и емоциите на книгите. Да ги съпреживяваме! Да съпреживяваме всеки техен живот! Да умеем да научим децата си да четат с удоволствие и желание. Да умеем да общуваме с книгата по един чист и искрен начин, да се научим да ценим безценността на словото отразено в нея.

На прага на края на лятната ваканция приключи и традиционното „Забавно лятно четене” за 2014 година, с официално награждаване в книжен център „Гринуич”,  София. Тук е моментът да вметнем, че книжният център е и мястото, където започна кампанията през не толкова далечния месец май.

За да вземат учатие в събитието, бяха дошли и посланиците на „Забавното лятно четене” – актрисата Силвия Лучева, писателят Марин Бодаков и посланикът на четенето, детската писателка Весела Фламбурари.

Сред специалните гости имаше и представители на генералния спонсор на кампанията.

Сред номинираните в oспорваната надпревара градове заедно със Самоков бяха: Пловдив, София, Русе, Враца, Добрич и Видин, а категориите бяха за „Най-четящо дете“, „Най-четящо училище“, „Най-четящ град“, „Най-активен читател“  и „Най-млад читател” като за тези титли са се борили над 10 000 участници.

Самоков спечели титлата „Най-четящ град” на България за 2014 година, а нашата малка съгражданка Теодора Станоева, която е едва на единадесет години грабна титлата „Най-четящо дете” за 2014 година.

От Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” благодариха на всички свои малки читатели, които превърнаха Самоков в най-четящия град на България!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close