Култура

Самоков и Сарафската къща – част от националното турне на „Отхвърлени”

Анелия Балабанова

За самоковци срещите с младата авторка Стела Илиева – Стелла се превърнаха в една хубава традиция. Първоначално ви запознахме с нея чрез страниците на вестника, а след това тя беше и в основата за набиране на книги – произведения на съвременни творци за Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”. В по-глобален план тя е невидимият мост и едно от главните действащи лица, осигуряващи досег на нашите сънародници зад граница с българската литературна действителност. На 25-ти септември Стелла гостува в Самоков и Сарафската къща, за да представи своята трета книга „Отхвърлени”. Тя идва на бял свят след  „В очакване на утре” /2012 г./ и „ 42 дни живот” /2014 г./. Градът ни е част от пътуващото лятно турне, а целта е ясна – близка среща с читателите. Там, сред уютната обстановка на Сарафската къща – една от най-красивите в България, Национален паметник на културата, пазител на ценно архитектурно-историческо наследство и в приятната компания на уредника Марияна Лобутова.

Увличайки ни в своето пътешествие във времето и пространството, авторката ни води умело в един свят, белязан от любов и ревност, щедрост и сребролюбие, духовен примитивизъм и висши полети на духа. В този непознат, но странно близък на душата ни мир стародавната битка между добро и зло изкристализира в едно модерно повествование, в което главен мотор не е сюжетът, а многоликата човешка същност” – пише като кратка ретроспекция на сюжета и прочетеното Станислав  Марашки – председател на Конфедерацията на Българските писатели. Юлий Йорданов – литературен критик и член на Съюза на българските писатели я определя като съвременен разказ за една отминала епоха. В нея всичко е пречупено през призмата на човешките взаимоотношения, а едно от най-важните послания е, че всеки човек има право да бъде обичан и щастлив. Самата Стелла е категорична, че поглеждайки се сутрин в огледалото вижда една щастлива жена, готова да преодолява житейските изпитания.

„При описанието на Истанбул усетих това, което бях усетила при Елиф Шафак и нейната „Чест”. И неусетно заживяваш с духа на този космополитен град. Част от книгата ме върна към българската литература и думите на Благолаж, че приказките са, за да отделят човека от действителността” – коментира литераторът Румяна Цолова. Музикален сюрприз в есенната вечер поднесоха Георги Лазаров и Радослав Даганов. Самата Стела също имаше изненади за публиката, които беше опаковала „грижливо в думи”. Така неусетно се изнизаха минутите, а присъстващите си обещаха нови срещи. По всяка вероятност това ще стане при издаването на романа, по който Стела издаде в аванс, че работи. Не е изключено да има и продължение на „Отвърлени”, за каквото читателите настояват.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close