Регионални

Самоков и Боровец на туристическо изложение в Румъния

Анелия Балабанова

България се представи като атрактивна туристическа дестинация по време на 36-ото Международно туристическо изложение TTR /есен/ в Букурещ, което се проведе от 17 до 20 ноември 2016 г. В изложбения център “Ромекспо“ в румънската столица страната ни участва с информационен щанд от 80 кв.м, организиран от Министерството на туризма. На него с оферти и туристически продукти присъстват 13 специализирани фирми и общини. Сред тях бяха Самоков и Боровец.

TTR /есен/ е сред най-значимите туристически форуми в Румъния. Борсата е отворена както за професионалисти, така и за масова публика и през 2015 г. събра 226 изложителя от Румъния и още 16 страни, а посетителите бяха над 15 хил. души. Изложението има и пролетно издание, което е още по-оживено и в него България също има традиционно силно участие.

Румъния е основен целеви пазар за България, като за миналата година оглави класацията по брой чуждестранни туристи в страната ни с над 986 хил. посещения и ръст от 4%. През периода януари-септември 2016 г. северната съседка също зае първо място в тази класация с над 872 хил. визити и близо 12% ръст на туристите. Основното търсене на пазар Румъния е морският и ски туризмът, но също културните маршрути, сити туровете, балнео- и СПА услугите, които се комбинират с масовите пакети за почивка и ваканция. Това е една от причините борсата в Румъния вече трета година да попада в календара за участия на ТИЦ-Самоков и Община Самоков. Подобни форуми са изключително добра реклама и възможност за сверяване на часовника. Каква е равносметката от тазгодишното участие?  Ресорният зам.-кмет Люба Кленова очертава някои от най-важните неща.

lyuba2Г-жо Кленова, Общината и Боровец ежегодно участват на туристическото изложение в Букурещ. От какво е продиктуван интересът?

Ежегодно, от три години насам участваме на туристическото изложение в Румъния като първата – 2014 г. участието е по проект съвместно с общините Долна баня и Сапарева баня. Следващата 2015 г. съвместно със Съюза на хотелиерите бяхме там и сега отново. Общо взето се ръководим от тенденцията, свързана с туризма в нашия регион. Виждаме, че напоследък е доста сериозно присъствието на съседните ни страни в курорта – както зимата, така и през лятото. Именно поради тази причина и факта, че трябва напомняме за себе си, да бъдем по-агресивни и да ни виждат колкото е възможно повече, взехме решение да участваме в това изложение. Бяхме на щанд под шапката на Министерството на туризма, където имаше общо 13 фирми, в това число и две общини – Благоевград и Пловдив. Банско и Пампорово се представиха със самостоятелни щандове. Имаше интерес към Самоков и Боровец от страна на хората, които минаваха – представители на бранша и крайни клиенти. За повечето туристи Боровец е познато име, не е нещо ново. Преди 10-20 години това е било мястото, което са посещавали. Към настоящия момент по-интересни и любопитни са други дестинации, като Банско например.

Какви биха били ползите за Самоков като община с оглед на това, че след по-малко от месец влизаме в новия сезон?

Ползите ще ги видим като настъпи сезона. Факт е, че презентирахме курорта и давахме изчерпателна информация на желаещите да получат такава. За нуждите на участието ни имахме и румънски преводач. Това беше голям плюс, тъй като на място се оказа, че много малко от хората ползват английския като работен език и си държат на своя собствен. Посетителите се интересуваха както от зимен ски-туризъм, така и от предложения за лятото. Доста от по-младите румънци идват и ползват байк трасетата в Боровец, дори и през уикендите само. Да се надяваме, че посещенията на тези туристи в Боровец и не само – в Самоков и региона също, ще се увеличат.

 

На някакви допълнителни атракции залага ли се?

Всички сме запознати с възможностите, които може да предлага един курорт. Освен стандартните каране на ски и сноуборд, през последните години виждаме, че фрийстайл  парковете, фрийстайл карането, фрийрайда набират все по-голяма скорост. Телемарк ските също будят интерес така, че това са тенденции, които в световен мащаб диктуват модата. За да отговори на това търсене, всеки един от курортите се старае да се адаптира към новите реалности. Виждаме, че в Боровец през последните няколко години се залага и на екстремния спорт. През лятото се стараем да създаваме разнообразие, доколкото е възможно. В повечето случаи обаче това са дейности, свързани с големи инвестиции и инфраструктурни проекти, които не могат да се реализират толкова бързо. Оставаме с надеждата, че работим в тази посока и рано или късно нещата ще се случат.

 

Какви са ви очакванията от предстоящия зимен сезон?

По данни от колегите, към момента предварителните записвания вървят много добре. Да се надяваме, че ще запазят този темп и през останалата част от сезона. Местата около Коледните и новогодишни празници по традиция вече са продадени и бележат известен ръст в сравнение с миналогодишните цифри. Дано и времето е благосклонно, за да има хубав сняг и всеки , който дойде тук да получи това, което е очаквал.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close