Култура

Самоков за 5-та година под „Ритъмът на планината”

ритъм 2Анна Манова

Младежкият фестивал „Ритъмът на планината” тази есен навърши пет години. Негови идеолози са Liberty Records, в лицето на Анри Хаджийски и Младежки парламент Самоков, както и учителят от „Заедно в час” Деян Петров. И се осъществява с финансовата подкрепа на Община Самоков и местни фирми.

Всяка година в края на месец септември /тази на 19.09.15 г./ барелефът на Цар Иван Шишман /пред ДНА/ става чудесен фон за сцена, на която могат да се изявяват различни банди, като музикалният диапазон минава от реге, соул, пънк, хип–хоп и завърша с jam сесия. През последните две години фестивалът се разви, като добави към себе си различни видове активности, ориентирани към по-младата част от самоковци.

„През последните две години фестивалът се разрасна. В началото наблягахме предимно на концертната част, като се стремяхме да извадим всички, занимаващи се с музика в Самоков и да им предоставим сцена. Да имат възможност не само да се изявят, но и да усетят атмосферата и тръпката да си пред публика, да им дадем на тези хора някакъв смисъл. Аз имам възможност покрай ангажиментите и пътуването ми с театъра и музикалната дейност да попадам на малки населени места, където занаятите се намират в затънтени, приятни местенца и се пазят. Тогава си помислих, че тук трябва да им дадем по-голямо поле за изява и то да се случва в рамките на този наш фестивал. Така ми се роди идеята да ги извадим на показ, като започнем от най-малките, да бъде насочено към децата, да се получава необходимата приемственост. Откакто миналата година се сродихме и с фамилатлона решихме, че не е лошо да има работилници, за да се съберат на едно място хора, които по принцип не се събират. За това много помогнаха Деян и Младежкият парламент”, споделя Анри Хаджийски.

По този начин Деян, заедно с помощта на Младежки парламент Самоков, събират доста инициативни доброволци, като така възпитават децата в организационна дейност и наред с това ги карат да се чувстват двигател на събитието, придавайки им необходимата значимост.

„Като преподавател имах достъп до много млади хора и ми се искаше да направим нещо заедно. Този фестивал ми даде възможност да въвлека младежите в някаква културна дейност в града, като всичко се основава на приятелски начала – някои правеха анкети, други интервюта с участниците, носеха баджове. В училището отсъстват такива символи на работата. Т.е те да участват в цялата организация, да изработват материали, да уговарят изпълнители, като цяло да въвлечем повече хора”, споделя другият организатор Деян Петров.

По линия и покана на Младежки парламент Самоков имаше гости от различни точки на страната като Бургас, Търговище и София.

Тази година бяха отделени три зони за увлекателни дейности, включващи приложни изкуства, спорт и музика. Като организаторите не скриха разочарованието си, че частта спорт е била слабото им звено и са с идея на следващия фестивал това да бъде коригирано. В следобедната част на съботния слънчев ден между 14:00 – 17:00 часа желаещите да се включат във фестивала имаха възможност да участват в игри, творческа работа или да се занимават с музика. Като беше предвидена и томбола за най-активните сред тях.

А малко преди да се стъмни на открито беше даден стартът на музикалната вълна на „Ритъмът на планината”. Участници тази година бяха талантливи музиканти от цялата страна – перкусионната група Yambadon, която поднесе на присъстващите традиционни африкански ритми, пънк- рок бандата The Case, както й набралият напоследък популярност Zaffayah, който в Самоков направи предпремиера на първия си солов албум “One in spririt”.

Хубавото време позволи на любителите на музиката да се насладят на изпълненията, споделяйки мнения и напитки заедно.

„Около 60 души като групи, танцови състави, индивидуални изпълнители бяха участниците в „Ритъмът” тази година. Хората, които трябваше да са, предполагаме, че бяха. Основната ни цел е младите ни таланти да се срещнат и запознаят с гостите музиканти, които са професионалисти, голяма част от тях са потомствени музиканти, легенди. Мислили сме още от самото начало да бъде по-мащабно събитие, затова го нарекохме фестивал, с идеята да бъде в няколко дни, да има повече участници и гости”, каза на финала Анри Хаджийски.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close