ОбществоРегионални

Самоков – за осми път част от „Ваканция и Спа Експо”

Самоков 365

За осма поредна година Самоков стана част от изложението „Ваканция и СПА Експо”. 37-мото издание на туристическата борса се проведе в Седмицата на любовта и виното – от 13-ти до 15-ти февруари в Интер Еспо център.За първи път по време на туристическия форум участваха представители на бизнеса от Босна и Херцеговина, Кения и Франция. Щандът на Община Самоков беше на обичайното си място – разположен срещу централния вход и разпознаваем за посетителите.

„С присъствието си на форума демонстрираме устойчивост – има ни, сериозни сме и това, което правим се забелязва” – коментира Ваня Вукова – управител на ТИЦ по повод участието. Представени бяха възможностите за туризъм в цялата община. Специално изготвена информационна брошура информираше гостите за по-значимите културни и спортни събития в района.За първи път свое „място под слънцето” намери и „Белчински извор” – най-новият спа комплекс, който тепърва набира популярност.

Традиционно е присъствието на Сърбия и Македония по време на „Ваканция и СПА Експо. Определено обаче правеше впечатление отсъствието на страни като Гърция и Турция. Отлив се наблюдаваше и при големите туроператори. Самоков отново затвърди името си сред имената в туризма. Стоян Марков – зам.-кмет с ресор туризъм на община Сливен не спести суперлативите си по повод визията и представянето на самоковския щанд. „Участието на нашата община е имиджово” – заяви категорично Ваня Вукова. Отново се затвърди тенденцията, наблюдавана по време и на други изложения за бум на платформите, предлагащи онлайн резервации.

По време на откриването Николина Ангелкова прогнозира, че през тази година има голям интерес към почивки в месеците около активния туристически сезон – април, май и септември, октомври. Интересът на туристите се е повишил с 5-17%. Министърът допълни, че това се дължи на фокуса на институцията през тази година върху културно-историческия, балнео и СПА туризма. Част от това беше и включването на Белчин сред 5-те нови български ЕДЕН дестинации, заедно с Костенец, Баните, Сапарева баня и Ардино. ЕДЕН е акроним на European Destinations of Exellence /„Най-добри европейски дестинации”/. Целта на инициативата е да се промотират нововъзникващи и все по-малко познати райони, разработили специфични услуги на база местните природни ресурси и инфраструктурата за здравен и балнео туризъм. „Ваканция и СПА Експо” е първото мащабно изложение за годината. В следващите месеци предстоят още борси, на които участниците ще имат възможност да си „сверят часовниците” по отношение актуалните тенденции и новостите в туризма.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close