Общество

Самоков е четвъртият град от тура на розовия кемпер на „Една от 8”

„Самоков 365”

Днес, 25 юли, розовият кемпер на фондация „Една от 8” посети Самоков.

Самоков е четвъртият град от националния тур на атрактивното возило. Средствата за закупуването му са събирани за около година, с подкрепата на множество дарители, чрез смс-и и кредит. Като за два дни екипът на фондацията на Нана Гладуиш е успял да посети Дупница, Благоевград, Кюстендил и Самоков.

Целта на организаторите е да се окаже мобилна помощ на вече диагностицирани с рак на гърдата дами, като се проведат разговори с психолог и среща с лица, които са преминали по този път или още водят своята лична битка. Това е начин малко по-лесно да се премине през подобен тип изпитание. Не е тайна, че лицето на „Една от 8” – самата Нана, преживя такъв труден етап от своя живот и в момента отново води битка с коварното заболяване. Тя никога не е криела диагнозата си и е използвала всичко онова, което и се случва като личен  пример и мотивация за останалите жени.

„С розовия кемпер и проекта „Сърдечни приятелки” пътуваме с целия екип на фондацията, за да изнесем дейността, която ние предоставяме на жените с рак на гърдата и техните близки. Нещата, които ги правим в София в нашия клуб, ние ги предлагаме й тук. Донесли сме тюрбани и брошури, предвиждаме кулинарен блок и грим. Пътуваме с психолог, който прави индивидуални консултации и прилага психологически техники за справяне със стреса. Доста хора от градовете, които посетихме си мислят че правим профилактични прегледи. Това е нещо, което плануваме. Защото трябва първо да се закупи или наеме специален апарат, както и да разполагаме със специалист, който също да пътува с нас и да извършва прегледите. Ние не сме медицински лица. Помагаме на базата на опита. Вътре сме в тази битка и приемаме нещата от първо лице. Ето защо е важно да кажа на всички жени с такава диагноза, че има сървайвъри, има хора, които се опитват да изглеждат добре въпреки диагнозата. Животът продължава, радвайте му се. Правете всичко със сърце, водете пълноценен начин на живот”, сподели пред „Самоков 365” Диана Гумева, сътрудник във фондация „Една от 8”.

Диана Гумева, сътрудник във фондация “Една от 8”

Кемперът е оборудван с малко кухненско кътче, разполага с масичка и място за разговори с психолог и с малка спалня. Всичко е направено така че да е максимално комфортно.

Част от инициативите на фондация „Една от 8” са и Сдружение „Сили имам да се боря”, в което дейно участват самоковките Елица и Анита Симитчиеви.

Розовият кемпер продължава своята обиколка из България. Следващите градове са Русе, Добрич, Варна, Шумен. Екипът на „Една от 8” планува да посети общо 25 града в страната.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close