РегионалниСпорт

Самоков е мотокрос! Отбори от 9 страни бяха представени на церемония по откриването на Европейски шампионат по мотокрос, Мемориал “Георги Янакиев”, 2017

Илиян Чалгънов

Европейски шампионат по мотокрос, Мемориал “Георги Янакиев”, 2017 бе официално открит на площад “Захари Зограф” тази вечер. Официални гости на събитието бяха бившият председател на самоковският клуб “Ридо” и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Милушев, президентът на Българска Федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов, вицепрезидентът на федерацията Димитър Рангелов, председателят на организационния комитет Румен Петков, председателят на самоковския клуб Янко Ташев, кметът на Самоков Владимир Георгиев и заместник кметовете, Петър Попангелов и други.

“Изключително ми е приятно отново да ви посрещна тук и да бъдем домакини. Радвам се, че Самоков тази година ще бъде част от Европейския шампионат и също така – за трета поредна година е в името и в чест на Георги Янакиев. Един човек, който не само прославяше Самоков, не само автомобилния и мотоциклетния спорт, и не само в България, а по целия свят! Цялата самоковска общественост е изключително призната, не само на него, разбира се, а и на всички, които са си дали името, ентусиазма, спортния хъс, за да го има Мотополигон “Ридо”. Искрено се надявам, че ще дойдат времена, разбира се, трябва да има и по-голяма подкрепа от държавата, за да може да се върне кръгът от Световния шампионат тук в Самоков. Защото града, защото хората, защото клубът от Самоков го заслужава. Благодарение на клуба федерацията ни се довери отново, за да могат нашите съграждани и гости да гледат тази надпревара. А на състезателите искам да пожелая – дано всички да се представят по-добре от това, за което са дошли. Дано напреварата бъде много успорвана и се надявам, наистина, да бъдем добри домакини. Успех на всички, бъдете живи и здрави!” заяви в словото си кметът Георгиев.

На церемонията бе представено видео, подготвено от БНТ за историята на мотокроса в Самоков.

Ски легендата Петър Попангелов презентира кампанията “Не сте сами на пътя” , който е лице на Самоков в това начинание. Кампанията включва редица практически и теоретически семинари за повишаване на личната и обществена безопасност на практикуващите мотоциклетизъм, професионалисти и любители, което е крайно необходимо на фона на все по голямата масовизация на мотоциклетизма като феномен и за съжаление, паралелно увеличаващия се брой на инциденти с участието на мотоциклетисти в България.

Програмата закри участничката в телевизионното реалити “Пееш или лъжеш” Габи Даганова, която покани един от малките състезатели с мотора си. Той премина на сцената, развяващ българският трибагреник. По-рано в програмата, Габи направи дуетно изпълнение с вокалиста на БТР Наско Пенев.

В надпреварата участие ще вземат тимове от Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Молдова, Румъния, Босна и Херцеговина, Хърватско и България.

Същевременно днес бе даден старта на първи манш от клас MX, като представител за града ни е Данчо Станоев.

Състезанието стартира утре, 10.09 , точно в 10:30 часа на мотополигон “Ридо”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close