КултураРегионални

Самоков е домакин на четвъртия Международен симпозиум по скулптура и живопис

Анелия Балабанова

TERRA CULTA – в превод от латински култивирана или обработена земя, богата на културни традиции е мотото, под което млади скулптори и художници ще творят. Те ще провокират творческите търсения и развихрят въображението си в рамките на ежегодния Международния симпозиум, който се провежда ежегодно в Самоков от 2015 г. Днес, 27 юли, се състоя официалното откриване на форума.  В неговото четвърто  издание поканени за участие са Деян Янев (България), Моника Тошева (България), Атанас Колев (Австрия/ България), Станислава Стоянова (България), Андрей Будеску (Румъния), Красимира Дренска, (България), Румен Панайотов (България), СофияХаджипапа – Джи (Кипър), Ерина Боянова (България), Иван Шуманов (България), Радостина Доганова (България/ Словакия). Радостина е и главният инициатор на събитието, организирано от Община Самоков в партньорство с Историческия музей, Художествената галерия „Проф. Васил Захариев”, читалище „Младост 2003“, и осъществявано с подкрепата на “Самел-90″ АД, ресторант „Мадаровата къща“ и хотел „Арена“ – Самоков.

Симпозиумът има за цел да поддържа и развива художествените традиции в града ни, както и да представя нови форми на съвременното изкуство. Хора на изкуството, дошли от различни краища на страната и чужбина, ще творят в непринудената и задушевна обстановка на Доспевската къща в продължение на няколко дни. Престоят им е съчетан с посещение на различни културни и исторически забележителности, които те ще се опитат да пресъздадат в творбите си. По време на откриването Радостина Доганова коментира, че е предвидена доста наситена програма с пътуване до Цари Мали град, посещение на Чакъровите празници и други, която може и да претърпи известни изменения в зависимост от метеорологичните условия. Програмата на симпозиума включва също така срещи и творчески работилници с деца и младежи от Центъра за настаняване от семеен тип, както и съвместна работа с обитателите на Дома за стари хора.

„Неслучайно сме в Доспевската къща” – отбеляза Радостина Доганова и добави, че това място и самият Самоков са средище на културни традиции в миналото, а и днес. Идеята старото и познатото да намерят своята съвременна проекция в изкуството на участниците в симпозиума. Тя представи с няколко думи всеки един от творците в присъствието на кмета Вл. Георгиев, зам.-кметовете Сия Шехтанова, Люба Кленова и секретарят на Общината Ангелина Вангелова. Радващо е, че сред тях има и двама самоковци – Красимира Дренска, която понастоящем живее и твори в София, но е родом от Самоков и Иван Шуманов, който често радва със своя продукция ценителите на изкуството. „Надявам се тези дни да донесат много положителни емоции, както за нас, художниците, така и за публиката” – сподели Станислава Стоянова. „Изкуството е да показва и разказва. Няма граници във въображението” – категоричен беше нейният колега Деян Янев. Едно е ясно – в края на всеки симпозиум участници отправят своята арт провокация към публиката и успяват. Както беше с Голямата чешма и инсталацията върху кулата на Пожарната. И този път обещанието от страна на младите хора е, че ще има с какво да ни изненадат. Заключителната изложба е на 3-ти август от 18.30 часа в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев”. Дотогава всичко е изкуство.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close