ОбществоРегионалниСамоков

Самоков е домакин на голямо независимо TEDх събитие на 20 март

Анна Манова

За първи път Самоков е домакин на голямо ТЕDx събитие, което ще се проведе на 20 март /събота/ от 10:00 часа в читалище – паметник „Отец Пайсий – 1859“.

TEDx Самоков е независимо организирано TED събитие. То стартира преди 30 години като четиридневна конференция в Калифорния. Провежда се веднъж годишно. Идеята на събитието е изцяло образователна, канят се известни хора с различни истории, чиито идеи заслужават да бъдат разпространени. Едни от най-известните лектори са Бил Гейтс, Джейн Гудол, Елизаберт Гилбърт. За да излезе това мероприятие извън родината си се кандидатсва за лиценз, който за Самоков е даден на младата самоковска студентка Миролюба Ташова. Тя и екип от още няколко млади и талантливи самоковци  изготвят клип, който показва града ни като едно прекрасно място за живеене. Това е и първият подобен клип, в който те застават с лицата си и обясняват какво всъщност предстaвлява TEDx. Основни съорганизатори са Николай Войнов и Кристиян Гочев от „Ритъмът на планината“, Боян Белокапов, който се завърна от чужбина и ще бъде водещ на събитието, в организацията участват още Явор Въжаров /Або/, който ще бъде един от лекторите и Даниел Москов. За сайта се е погрижил още един самоковец Даниел Асенов.

На първото събитие в Самоков право имат да присъстват 100 души, които са си закупили предварително билети от сайта на TEDx Самоков. Тук ще гостуват 14 лектори от различни сфери, като сред тях има и няколко самоковци. Те ще изнесат беседи с продължителност до 18 минути, а цялото събитие ще продължи през целия съботен ден, около шест часа.

„От доста време гледам световния TEDx, в Америка и Англия това е един от начините, по който си обучават студентите. И смятам че и тук ще бъде доста полезно. Младите да разберат, че могат да вземат чуждия опит без да си „счупят“ главата няколко пъти. Затова сме поканили лектори от различни области, за да може всеки да прецени какво иска да чуе, какво точно би му било полезно и необходимо занапред. Сред лекторите са Тодор Лазаров – един от най-добрите български каскадьори, който снима в „Холивуд“, позната сред доста от младите Мила Робърт, фотографът на „Формула 1“, Ради Петров, който ще говори за биосъобразния начин на живот,  Иво Андреев – бивш зависим, а днес има собствен бизнес, австриецът Клаус Тифенбрюнер – маратонец, избягал 93 –дневен маратон, няколко дами на ръководни позиции и не на последно място няколко самоковци. Не е случайно, че мотото на нашето събитие е „Искам, защото мога и мога, защото искам“, сподели Миролюба Ташова.

В България подобен тип събития са се провеждали в по-големите градове, но за първи път в по-малка общност като Самоков. Като всяко мероприятие е индивидуално и няма еквивалент с друго.

„Идеята е да опитаме да социализираме образователното събитие,  а през 2023 година да направим най-големия ТЕDx на Балканите в Самоков. Хората имат нужда нещо да ги събуди ментално. А младите да разберат, че ако искат да постигнат нещо, могат да го направят. Ако световната организация реши, че събитието е направено по техните изисквания догодина ще можем да получим лиценз за над 1000 души. Всичко ще бъде заснето и изпратено на световната организация и каквото прецени тя го качва и може да се гледа от целия свят. Това поставя Самоков на световната карта на TEDx”, каза на финала на нашия разговор основният организатор Миролюба Ташова.

Повече за събитието може да научите тук:

https://tedxsamokov.bg/%d0%b7%d0%b0-tedx/?lang=bg

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close