КултураРегионалниСъбития

Самоков в навечерието на националния празник 3-ти март

Самоков 365

140 години от Освобождението на България от турско робство отбелязваме в съботния ден. Празничният календар на Самоков отново е наситен със събития с патриотична тематика, стартиращи дни преди самата дата.

Днес учениците от СУ „Отец Паисий“ отбелязаха деня на Oсвобождението с концерт, превърнал се в традиционен за училището. Програмата бе наситена с патриотични стихотворения, песни и танци, изпълнени от ученици от всички класове в училище.

Началото на празничните събития на 3-ти март ще бъде поставено още в ранните часове на деня. В 10:00 ще започне турнир по тенис на маса в Младежки дом – Самоков под наслов „Освобождение“, чието класиране ще бъде обявено в 12 часа на обяд.

От 14:00 часа в Ритуалната зала читалище „Младост 2003“ ще изнесе тържествен концерт за отбелязване на паметната дата. Ще се пеят възрожденски песни, децата от музикална формация „Камбанки“, с ръководител Евтимия Несторова ще поздравят публиката. Танцовият ансамбъл, с ръководител Станисла Крумов ще изнесе разнообразна танцова програма. Всички изяви на читалище „Младост” през тази година ще бъдат посветени на петнадесетата годишнина на читалището.

Патриотично факелно шествие са подготвили от Община Самоков за втора поредна година по случай националния празник. Тази година шествието ще започне от Девически манастир „Покров Богородичен“ \Бабите\ и ще продължи надолу по павираната улица, през центъра до читалище-паметник „Отец Паисий – 1859″, където ще се състои празничният концерт по случай 140-годишнината от Освобождението на България. В шествието ще се включат Младежкият парламент, чиито членове ще окичат гражданите с лентичка в цветовете на трибагреника, фанфарният оркестър към ОУ „Митрополит Авкс. Велешки“, КЛИО „Чакър войвода” и гвардейците от ПТГ „Никола Вапцаров“. Официалното тържество в читалище-паметник „Отец Паисий – 1859″ ще започне с тържествен ритуал и кратък документален филм, посветен на 3-ти март. Трио „Дилижанс“ ще поставят началото на концертната програма. Кулминацията ще бъде излизането на сцената на МФГ „Огражденска четворка“, които са подготвили тематична за празника програма.

Поради големия интерес към миналогодишното факелното шествие, чието начало бе поставено от паметника на Константин Фотинов, тази година се очаква по-голям брой самоковци да се обединят в честването на 3-ти март.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close