Самоков

Самоков взе награда за „Екообщина” за изградените велоалеи

“Самоков 365”

Община Самоков получи награда в конкурса „Екообщина” за развитието на велосипедния и пешеходния транспорт в категорията „Устойчива мобилност”, за общини под 40 000 жители. Награждаването се състоя на 11 октомври на официална церемония във Френския културен институт. Наградите се връчват за втора поредна година и бяха раздадени в присъствието на министъра на околната среда и водите Нено Димов, зам.-министъра  на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и кмета на София Йорданка Фандъкова. Кметът Георгиев получи отличието лично от посланика на Франция в България Ерик Льобедел.

Другите наградени общини Бургас, Драгоман, Павликени, Златоград, Смядово, Габрово и София. Тази година в конкурса се включиха 37 общини, които представиха проектите си в категориите: “Устойчиво управление на водите”, “Устойчиво управление на отпадъците”, “Енергийна ефективност на сградите” и “Устойчива мобилност”. Догодина ще бъдат включени още две категории – за граждански инициативи за улесняване на достъпа до спорт и за инвестиции в градската среда и подобряване на градското осветление.

Самоков беше отличена заради изградените със собствени средства 10 км велоалеи, стимулирането на пешеходното придвижване, както и за разработен проект за насърчаване използването на електромобили.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close