ОбществоРегионални

Самоковче с награда от детския конкурс „Захарий Зограф”

Анелия Балабанова

Отново е май. Месец, свързан с вълненията около абитуриентите и Националната награда „Захарий Зограф”. Тя ще бъде връчена тържествено на 18-ти май /петък/ от 18 часа в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев”. Динко Стоев е поредният отличен творец за изключителни постижения в областта на изобразителното изкуство.Името му беше определено от комисия с включени представители и от Съюза на българските художници /СБХ/. Това, което натежава при избора са двете впечатляващи изложби на художника през 2017 г. Едната от тях е в столичната галерия „Райко Алексиев”. Динко Стоев е и един от кандидатите за наградата на името на Владимир Димитров – Майстора, която се връчва в Кюстендил. „Много тежки социални проблеми намират отражение в неговите картини” – коментира кметът  Георгиев.

Преди дни станаха ясни и имената на отличените в Националния конкурс за детска рисунка на името на Захари Зограф. Ана-Мария Панайотова – възпитаничка на Школата по изобразително изкуство при Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859” с ръководител Пенка Боянова е класирана на първо място от журито във възрастова група 4-6 години. На второ място е Диджле Юмер от Дългопол и на трето 5-годишният Мартин Христов от Севлиево. Повод за доза самоковска гордост имат в по-горната възрастова група /7-10 години/. Победител в нея е 8-годишната Михаела  Георгиева, която е възпитаник на школа „Малък зограф” – София към фондация „Малък зограф”.  Ръководител на школата е самоковката Ана-Мария Мехочева – носител на множество награди за изобразително изкуство. Михаела е носител на бронзов медал за 2015 г. и сребърен за 2016 г. от световния конкурс, организиран от фондация „Малък зограф. След малката художничка се нареди 9-годишната Александра Ангелова от Плевен. Трета в подреждането е 10-годишната Лина Филипова от София.

При по-голямата възрастова група /11-15 г./ първото място е за Симона Берчева от Мизия. Втори е Дейвид Паригвоздев, а трети 13-годишният Любо Петров от Добрич. Специална награда журито присъди на 7-годишната Александра Георгиева от Плевен, а наградата на Съюза на българските художници /СБХ/ отиде при Хавва Мехмед от Търговище. Конкурсът за детска рисунка, предшестващ връчването на престижната Национална награда „Захарий Зограф” води началото си от 2013 г.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close