Самоков

Самоковци ще посрещнат 2015 г. в заведение или вкъщи

nova godina 2015

Анелия Балабанова

Наближаващите празници са повод отново да си зададем въпроса: „Къде да ги прекараме?”

Петте почивни дни около Нова година подтикнаха българите да потърсят своето място за Новогодишен купон още през октомври. По-предвидливите вече направиха своя избор.Въпросителните пред останалите относно това коя е най-изгодната оферта продължават да стоят.

„Съседните Сърбия и Македония сасред най-търсените и предпочитани дестинации в чужбина” – информират от ТА „Конкордия”. На първо място това се дължи на факта, че тютюнопушенето в заведенията не е забранено,  а втората причина е  ниската стойност на пакетите и доброто качество на услугите /двудневен пакет с празнична вечеря, две нощувки, две закуски, една обикновена вечеря и неограничено количество поне на 2 или 3 напитки можеше да се намери за 200 – 220 лева на човек/.

Настаняването в България в най-добрият случай се движи в рамките на около 170 лева/ в хотелите с категоризация две звезди/, но общо взето средната цена е 280-320, но стига и над 600 – 700  лева, в зависимост от хотела, продължителността и услугите, които се ползват. Наблюденията на специалистите от местния офис на ТА „Конкордия” сочат, че в България туристическият поток е насочен главно към местата, които предлагат СПА услуги.От зимните курорти най–голям интерес за българите педставлява Банско, където четиридневни пакети на база настаняване – полупансион с включена празнична вечеря в предварителния период на записване и резервации можеше да се намери и за 300 лева на човек.

„При нас специално имаме резервации за Банско, Коларово/близо до Петрич/, Старозагорски минерални бани, Самоков и Арбанаси, като най – голям интерес имаше към места на които освен да празнуват хората има и какво да видят, както е в случая Арбанаси” – коментира управителката Снежана Георгиева. По думите й архитектурният стил на селището и близостта му доТърново го превръщат в изключително предпочитано място за посрещане на празника. „Старозагорските минерални бани привличат туристите с минералната си вода и с това, че територията не е все още толкова пренаселена. Дори и по празниците, поради неголямата леглова база, няма струпване на хора. Банско – ясно защо. Там заявките ни за Нова година са от хора от морскитеградове, които успешно ще съчетаят почивката си с празника и карането на ски. В Коларово туристите ги привлича атрактивността на комплекса и близостта му до гръцката граница, което ще им позволи да съчетаят посрещането на 2015 с еднодневна разходка и до южната ни съседка добавя още тя.

Относно самоковци – повечето от тях ще си останат в града, за да празнуват с близките си в местните ресторанти или при домашни условия. Може би обективната причина за това е финансовата. Част от съгражданите ни ще посрещнат 2015 в Македония, на брега на Охридското езеро.

Водещите мотиви за това тяхно решение са както икономически изгодната цена/ под 300 лева, включваща двудневният престои с гала вечерята, транспорта и допълнителни екскурзии на място/ така и обстоятелството, че тръгването и пристигането им е в Самоков и не се налага да пътуват до София за да поемат към избраното от тях място.

В заключение – независимо от мястото и обстановката, важно е да си прекарате добре сред уюта и топлината на тези най-специални дни в година и компанията на любимите хора.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close