ОбществоРегионалниСамоков

Самоковци, с отношение към природата, призовават: „Да почистим градО” тази събота и неделя

Анна Манова

Самоковци, с отношение към природата и чистотата, призовават типично по нашенски: „Да изчистим градО”. И ако ви се струва закачливо то е само в самото му звучене, защото зад това стоят сериозните намерения на Георги Прасков и двама негови приятели – Владимир Митков и Светлин Стефанов. И тримата са от хората, които са любители на красивата природа, която ни заобикаля, но и също така истински се възмущават от безхаберието на всички онези, които изхвърлят всякакъв отпадък дори на трудно достъпни места.

Идеята се ражда спонтанно, когато Георги Прасков и приятелката му излизат на поредната разходка над „Бистрица” с цел да си наберат билки и коприва. Но вместо това намират купища боклуци. Това огорчава младите самоковци, които вярват, че човекът е свързан с природата и искат мястото, на което живеят да е по-чисто, но в противовес на това го намират все по-мръсно. Често, когато излизат взимат със себе си чували и заедно с билките „берат” й боклуци. Това за тях не е проблем, но истински се ядосват, когато минават покрай някое кътче сред природата, а на следващ ден там заварват огромни купища с битови отпадъци.  Не са прецедент случаите, когато дадено пространство е почистено и след ден на същото място да са „поникнали” нови отпадъци.

Затова решават да направят нещо организирано и да приканят повече хора да се включат в почистване тази събота и неделя – 30 и 31 март. От Община Самоков са им осигурили за целта чували и ръкавици, поели са ангажимент да извозят събраните чували. Сборният пункт е мостът на „Бистрица”, на паркинга на Самоковото в 12:00 часа и двата почивни дни. Създадено е събитие в социалната мрежа, където можете да зададете своите въпроси, идеи и предложения.

„Ако се съберем повече хора ще помоля всеки да си избере район и да определят по един човек отговорник, който да организира на едно място събраните чували с отпадъци, за да може след това да предадем на Общината и тя да ги извози в понеделник. Идеята е хората да се събудят и сами да поемат по-често такива кампании. Може всяка седмица да се чисти на различно място. Например – появява се инициатор за кв. „Възраждане”, събираме се всички и отиваме там, после за Ридо и т.н.  Не важи само за града, селата също могат да се включат. Не е проблем и там да се чисти организирано. Важното е да имаме отношение към природата и нейното опазване”, сподели за в. „Самоков” 365 Георги Прасков. А на въпрос за скептиците, които бързо ще се обърнат и ще кажат: „Няма да им чистя на тия дето цапат”, Прасков е настроен реалистично и казва лаконично: „Не ги чувам”. Защото обикновено тези, които не си изхвърлят боклука безотговорно излизат да чистят.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close