ОбществоРегионални

Самоковци се подписаха срещу съмнителната сделка за продажбата на ЧЕЗ

Анелия Балабанова

От няколко дни в цялата страна вървят подписки, инициирани от БСП за разваляне на сделката за ЧЕЗ – България. Националната кампания протича с активното участие на членовете на Националния съвет на БСП. Народните представители от редиците на столетницата застанаха зад проявата в избирателните си региони. Организатор на местно ниво в Самоков беше Радослав Стойчев. „По решение на Националния съвет на БСП предприемаме национална гражданска инициатива в подкрепа на това да се направи искане към държавата. С механизмите и възможностите, които има като орган на управление да спре тази сделка. Един инвеститор без никакъв опит и финансов ресурс се опитва да придобие компания от национално стратегическо значение. За нас това е една пародия и фарс на търговско-правните отношения ” – коментира депутатът. По думите му става въпрос за 2 млн. 900 хил. потребители. Не е за подценяване и фактът, че дружеството доставя ел. енергия за всички инфраструктурни обекти от национално значение, които се намират в столицата. „Държавата трябва да влезе в своята роля, не само като регулаторен орган, който издава разрешения и лицензи за операторите, а като стратегически собственик на това дружество”  – заяви категорично той като това е и официалната позиция на партията, която представлява. Ето какво разказа още Радослав Стойчев, докато самоковските потребители на ЧЕЗ полагаха своя подпис в знак на несъгласие с това компанията да бъде продадена на „Инерком”.

Г-н Стойчев, сделката с продажбата на ЧЕЗ е в много напреднал етап. Виждаме, че и в момента се водят преговори. Има ли наистина реални шансове тя да бъде стопирана и в какво по-конкретно виждате намесата на държавата?

На този етап единственият орган, който може да реагира по някакъв начин е Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ със своите регулаторни функции. Тя обаче може да влезе в тях едва след приключване на сделката и да потърси някаква отговорност по отношение на лиценза. Държавата може да потърси сметка откъде са парите и как ще бъдат инвестирани в това дружество. С какви средства в крайна сметка ще бъдат придобити активите. Има държавни органи – ДАНС, Прокуратура, които би следвало да потърсят вина и отговорност на отделните органи, които са довели до това нещо.

Кое ви кара да смятате сделката за съмнителна. Какво некоректно виждате?

Най-малкото самият инвеститор, който се появи от нищото. Той няма никаква история, освен кредитната задлъжнялост и не е ясно как ще намери средствата, които до девет месеца трябва да плати /около 400 млн. евро/. Откъде ще ги намери, как ще ги осигури на фона на непогасените кредити към банките. Това е само един от въпросите, на които очакваме отговор.

Това означава ли, че тази инициатива излиза от чисто партийното говорене в редиците на БСП и придобива по-мащабни измерения?  

Някои го определят като чисто партийна инициатива, други като национална. Като цяло хората, които се подписват не са само партийни членове, а с ясното убеждение, че трябва да се прекрати и спре тази сделка. И те като нас смятат, че по никакъв начин няма да доведе до нищо добро за ЧЕЗ. Компанията най-вероятно ще бъде източена и след това продадена на безценица. Това от своя страна ще доведе до отнемане на лиценза и липса на електроподаване в районите, където оперира ЧЕЗ.

Какво ще се случи с подписката, която инициирате?

Подписка е като гарант на искането. Най-вероятно ще се направи един граждански иск за прекратяване на сделката и той ще бъде подкрепен с тази подписка, за да се покаже съпричастност на всички потребители и граждани, които ще бъдат потърпевши от това нещо, което ще се случи впоследствие.

Кои са институциите и организациите, които Ви подкрепят?

Има няколко неправителствени организации, които се включиха в един национален протест преди няколко дни и заедно с тях подемаме тази инициатива за събиране на подписи в подкрепа на това държавата да си влезе с всички регулаторни функции и начини и спре сделката.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close