ОбществоРегионални

Самоковци се докоснаха за първи път до творчеството и творбите на Павел Кръстев

Самоков 365

Изложба в Художествената галерия “Проф. Васил Захариев” ознаменува 130-годишнината от рождението на Павел Кръстев /1890-1916/. Тя ще остане на разположение доста дълго време за почитателите на изобразителното изкуство. За първи път в Самоков могат да се видят събрани на едно място творби от този талантлив български художник, който загива на фронта през 1916 г. на едва 26 години. България изгубва завинаги един голям талант, заедно с художници като Александър Попиванов, Гаврил Попов и Васил Стефанов, които намират смъртта си по време на Първата световна война. Преди 130 години се ражда едно надарено дете – Павел Кръстев, а семейството му е от уважаваните самоковски фамилии. В приветствието си към присъстващите директорът на ГИМ-Самоков Веселин Хаджиангелов сподели и други малко известни  подробности, свързани с живота и творчеството на Павел Кръстев. Не пропусна да спомене, че младият талант е в близки роднински отношения с бележитите художници Захари и Димитър Радойкови, проф. Васил Захариев, Наум Хаджимладенов и Цветана Мицеева, които успяват да си предадат опит, знания и техники един на друг. За развитието му като художник влияние оказва също и средата, в която той е отрасъл. Желанието на родителите му е той да получи възможно най-добро образование и го изпращат да следва в Държавното рисувално училище. Попада в класа на гениалния художник и великолепен преподавател проф. Харалампи Тачев. Още на 21-годишна възраст Павел Кръстев се включва като изпълнител в екипа декорирал храм-паметника „Св. Александър Невски”, където развива умения и краде занаят. Участва в конкурси, изложби и доста от тях печели.

Така, както гласи и поговорката обаче -много хубаво не е на хубаво. В случая това е свързано с поредицата от войни, пред които младата българска държава се изправя.Мощният интелектуален дух е спрян.  Дават се свидни жертви, между които е и Павел Кръстев. Той е мобилизиран в редиците на 22-ри пехотен тракийски полк и участва в сраженията край река Вардар. Рамо до рамо е със своя приятел, големия поет – Димчо Дебелянов. Смъртта покосява Павел Кръстев на 13-ти септември 1916 г. в пределите на днешна Гърция. За своите 26 години, той остава около 300 творби. „Това е още едно доказателство, че ненавременната смърт е победена от вечното изкуство” – отбеляза Веселин Хаджиангелов. Великолепните  му портрети и пейзажи не спират да вълнуват публиката век по-късно. Майсторски изработените акварели са запечатали техники, умело прилагани от младия творец. Прекрасна творба е маслената картина „Пазар в Самоков” през 19-ти век като със завидно майсторство е изобразил леденото и мразовито утро на стария самоковски пазар. Изключителни творби са учебните етюди – голи тела, нарисувани с въглен.  „Житейският и творчески път на Павел Кръстев ни е лишил от удоволствието да се насладим на повече негови  творби, но и малкото, което ни е завещали което сме успели да съберем в колекцията на самоковския музей е важен репер за нивото и значимостта в изобразителното изкуство. Малкият брой творби сякаш увеличава стойността им, както и предизвикателството пред музейните работници да търсят начини и средства тази колекция да се обогати. Важен е моментът с физическото опазване на това художествено наследство за идните поколения” – спомена още директорът на Историческия музей в Самоков.

За пореден път беше спазена традиция подобна експозиция да е придружена с каталог. Той е 12-ти поред от галерията „Самоковски художници”. Любомир Николов сподели подробности като по думите му това е начина колекцията да просъществува и излезе извън рамките на Галерията, достигайки до повече хора.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close