Общество

Самоковци се докоснаха до арабските тайнства на Палестина

Анелия Балабанова

В сряда вечер самоковци имаха близка среща с историята и културата на една малко позната за нас държава – Палестина. Поводът беше представянето на двете експозиции – „Ясер Арафат – живот и дело” и „Палестина – Светата земя”, организирани от Посолството на близкоизточната страна в България със съдействието на Община Самоков и любезното съдействие на Исторически музей, и провело се в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев”. „Експозициите са показвани на няколко места в страната, включително Хасково, Търново и на други места. Желанието на посолството беше те да бъдат видени не само от хората в София. Самоков привлече вниманието ни с богатата си история и присъствие в културата на България по време на Възраждането и въобще в духовния живот на страната. Това е един от важните градове, в които си заслужава да се гостува” – сподели българката Мая Ценова, която е преводач в Посолството.

Високопоставени гости, посланици на различни страни – Алжир, Венецуела, Либия, Саудитска Арабия дойдоха в Самоков, за да станат част от този вълнуващ празник. Веселин Хаджиангелов – директор на ГИМ-Самоков приветства присъстващите, след което даде думата на Н.Пр. д-р Ахмед Ал Мадбух. Интересно съвпадение е, че извънредният и пълномощен посланик на Палестина празнува своя рожден ден на 15-ти ноември и съвпада с независимостта на арабската държава. Историческите събития и превратностите на съдбата понякога сближават народите. Слънцето не грее ли еднакво за всички, попита в краткото си обръщение Веселин Хаджиангелов.

През цялото време от стената стоеше ликът на носителят на Нобелова награда за мир- Ясер Арафат. Въпреки, че вече не е между живите и до днес той е възприеман като бащата на всички палестинци. Негов е приносът Палестина да я има върху картата на света. Показаните фотоси бяха запечатали моменти от редица срещи на лидера, състояли се приживе. Внимание предизвикаха подредените кътове с типични арабски произведения на изкуството. Присъстваше и традиционният шал – куфия – символ на борбата и победата. „Имаме приятели вече в Самоков, а е хубаво приятелите да се виждат” – сподели Мая Цанова в отговор на въпроса дали биха дошли отново в нашия град по някакъв повод.  Посланик Ал Мадбух също декларира готовност за сътрудничество под различни форми пред кмета Вл. Георгиев.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close