ЗлободневноРегионалниСамоков

Самоковци се въоръжиха с маски от притеснение срещу коронавируса

„Самоков 365“

В последните дни все по-тревожно звучи темата за коронавируса и това, че той засяга близки до България държави. Има първи регистрирани случаи в Италия, Франция, а вече вирусът стъпи и на Балканите в Хърватска, Гърция и Румъния.

По думите на специалистите в такива случаи дисциплината играе изключително важна роля. Всеки човек с грипоподобни оплаквания  /зачервено гърло, повишена температура и кашлица/ трябва да отиде и бъде прегледан от своя общопрактикуващ лекар, съветва управителят на „МБАЛ-Самоков” ЕООД д-р К. Ковачка. Особено ако има в историята на заболяването си излизане в чужбина или контакт с човек, който е пътувал зад граница. Общопрактикуващият лекар е този, който ще прецени кои от тези пациенти ще бъдат изследвани за коронавирус и кои лекувани от грип. Диференцирането е сложно, тъй като в момента на много места има отново повишена заболеваемост от грип.

Разговaряйки с фармацевти в града се оказва, че самоковци също са притеснени от непрекъснатите новини за настъпването на коронавируса на страни, близки до България.

„Всеки ден идват хора в аптеката и питат за маски и дезинфектанти, това основно се търси. От две седмици няма складова наличност и ние чакаме да заредят, за да може да продаваме“, обясняват служителите в аптеките. В момента в аптеките в Самоков не може да намерите нито маски, нито дезинфектанти. От притеснението на хората печелят търговците, защото една маска до преди месец се продаваше за цена около 0, 15 лв. – 0,30 лв., вече е скочила между 1,00 – 1,50 лв. за брой. А една кутия, в която има 50 броя вместо за реалната цена от около 8 – 10 лв., може да намерите за 50 лв. и нагоре. В интернет нещата стават неконтролируеми като има кутии с маски, които достигат дори до 200 лв.

„Днес чакаме маски, но вече ще са с по-висока цена от около 1,20 лв.“, поясниха от друга самоковска аптека. Съветът на фармацевтите е да се приемат имуностимулатори и витамини.

Специалистите са единодушни, че без паника и при едно адекватно поведение от страна на пациентите нещата могат да протекат спокойно. В извънработното време на общопрактикуващите лекари пациентите се поемат от Центъра за спешна помощ. Добрата организация би спомогнала за справянето с първите случаи на заболяването, които вероятно ще достигнат и в България. В това увери управителят на РЗИ-София област д-р Александър Златанов. Вече има създаден щаб към областния управител във връзка със заболяването. Предстои сформирането и на такива към общините, които ще бъдат ръководени от кметовете. Разкрит е телефонен номер, на който желаещите могат да получат повече информация във връзка с коронавируса – 02/807 87 57.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close