ОбществоРегионални

Самоковци сведоха глави пред Апостола

Анелия Балабанова

България отбеляза 146-ата годишнина от обесването на Васил Левски.И до днес думите „Ако загубя, губя само мене си, ако спечеля, печели цял народ“ докосват сърцата на всички българи.

На 19-ти февруари самоковци също се поклониха пред паметта на Апостола. Поднесоха венци и цветя в знак на почит и уважение към делото на великия българин. Приветствени слова за неговата значимост произнесе кметът Вл. Георгиев, който не пропусна да спомене идеала за чиста и свята република, който Апостолът носи в сърцето и душата си до своя сетен дъх. „Дървеното бесило край София се превърна в страшната Голгота на саможертвата в името на любовта към християнската вяра и българския род. В едно със смъртта се роди и възкресението на най-яркия ни национален герой – Васил Левски. Вече столетие и половина той живее в златните страници на нашата история и дълбочината на всяко едно българско сърце” – заяви в обръщението си към присъстващите архиерейският наместник отец Михаил Колев.

Преклонението започна със заупокойна панихида. Чаровните гвардейци от ДГ „Самоково” с ръководител Росица Павлова разведриха обстановката със своите изпълнения. След тях щафетата поеха четвъртокласниците от НУ „Станислав Доспевски”. Те изнесоха кратък рецитал в памет на великия българин, подготвен със съдействието на преподавателите Нели Стоянова и Любослава Пириева. С едноминутно мълчание и падане на колене беше почетена паметта на Апостола. Водещата Ралица Стоянова призова да пазим заветите му дълбоко в душите и сърцата си. Присъстващите имаха възможност да поднесат своите венци и цветя, а споменът за величието на героя остана да свети ярко и след края на официалната част.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close