Самоков

Самоковци протестираха срещу насилието над животни и призоваха за изграждане на приют

Aнелия Балабанова

В понеделник /23-ти октомври/ група самоковци излязоха на протест, породен от липсата на адекватни грижи за бездомните животни. Призиви „Не, на насилието на животните!”, „Да, на спокойни улици и детски площадки!” и „Аз нямам глас, ти си моя глас” можеха да се видят по време на събирането. Протестиращите настояха Общината да предприеме действия за направа на приют, в който да бъдат настанени кучетата. Също така и мерки за ограничаване на популацията им чрез кастрация. „Имаме надежда, че това ще се случи. Затова сме тук и няма да се откажем” – коментира Румяна Сичанова, един от организаторите на демонстрацията. В добавка тя сподели, че някои от хората, които са искали да ги подкрепят са се оказали възпрепятствани поради работния ден.

Общо 4-5 човека са в основата на импровизирания протест. Заявките са, че ще има и следващ, организиран в почивен ден, за да дойдат повече граждани. Водени са разговори и на ниво общинско ръководство във връзка с приюта и грижата за безпризорните животни, но без особен резултат до момента. „Време е нашият град да се събуди. Има недоволни граждани и от двете страни. Тези, които обичат животните негодуват от постоянното насилие върху четириногите. От другата страна са майките с деца и всички граждани, които се страхуват като ги видят да се разхождат безпризорно и необезпокоявано” – заяви още Румяна, убедена, че тези кучета нямат място по улиците. Те се размножават изключително бързо и това прави въпроса с овладяването на популацията им доста наболял. Необходими са незабавни действия в тази насока.

„Аз самата се занимавам доста отдавна с безстопанствени животни, пращала съм кучета в Холандия, за да бъдат осиновявани. Търся специалисти, за да ги лекуват. Като цяло ми е трудно, защото, ако някой иска да осинови дадено животно, аз трябва да търся с дни къде е. Няма конкретно място, на което то да е прибрано. При наличието на приют ще бъде много по-лесно и ние обещаваме помощ от наша страна на Общината, без да пестим сили и средства. Всъщност ние и сега не пестим – купуваме храни, лекарства.  Караме ги в „ Синия кръст” на съвсем доброволни начала. Смятам, че Самоков има доста по-сериозни проблеми от шарен надпис за хиляди левове. Първо би трябвало да бъде решен проблем с безстопанствените животни и след това да се правят градинки. Много е красиво в парковете, но там се разхождат безстопанствени животни и майки с деца” – припомни организаторката на протеста.

Темата за изграждането на приют за животни в Самоков се коментира от доста време. Един от  вариантите, на които са се спрели от Общината е за тази цел да бъде пригодена сграда в стопанския двор на Продановци, собственост на БАБХ. „Написали сме писмо, искаме да направим приют. Тече кореспонденция” – информира кметът Вл. Георгиев. Всички – граждани, протестиращи и Община са в очакване на удовлетворяваща развръзка по темата. Каквато и да е тя обаче не бива да забравяме, че отношението към животните и възрастните хора е показателно за нивото на една нация.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close