ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Самоковци протестираха на два фронта на 19 ноември

Самоков 365”

Група от едва двайсетина самоковци се събра в 14:00 часа, в първия работен ден от седмицата /19.11/ на паркинга при зала “Арена” Самоков, които по-късно се включиха към националния протест в София. Въпреки намаления състав сформиралата се група реши да се слее с протестиращи от Дупница и Перник, и заедно да изразят своето недоволство пред  Народното събрание.

Четири часа по-късно се проведе алтернативен протест на площад  „Захари Зограф”, в центъра на града. Около 50 души се отзоваха на поканата на организаторката Румяна Костадинова и изразиха своя позиция срещу липсата на морал в управлението на страната. Гражданите апелираха за решаването на належащите проблеми  – доходите на населението, лошото здравеопазване, неефективната  съдебна система, високите цени на горива и храни, премахване на субсидиите за политическите партии и други.

„Тук съм за да протестирам срещу нещата, които не ми харесват в държавата и нещата, които искам  да се променят. Тази вечер аз протестирам  срещу липсата на морал в управлението на тази държава. Това прави живота ни мизерен и ни кара да сме уплашени, изолирани и ни провокира да бягаме от тази земя, която всички обичаме”, заяви Румяна Костадинова. В речта си тя допълни, че управляващите гласуват закони в техен интерес  и обслужват властта, което води до нисък стандарт на живот и неефективна съдебна система.

На присъстващите бяха раздадени листчета, на които всеки  да напише срещу какво протестира, а в последствие организаторката прочете написаното от гражданите. Стана ясно, че самоковци протестират срещу високите цени на горивата и данъците, високите цени на застраховки и храни, както и срещу корупцията във високите етажи на властта и съдебната система. Малцина от гражданите поискаха и оставката на премиера.

„Всички управници трябва да си отидат. Хората от чужбина казват: „Отидете си вие, за да се върнем ние”, подчерта Димитър Георгиев от Костенец, който твърди, че е попаднал съвсем случайно на протеста и е решил да подкрепи самоковци с присъствието си.

Чу се и предложение министърът в оставка Валери Симеонов да дари партийната субсидия на деца с увреждания. Сред хората, присъствали на протеста, бе и Бойчо Стамболийски, който смени темата на дискусията и се насочи към проблемите в Общината. „Цели се етническо прочистване на хората в кв. „Възраждане”, а перспективите са нулеви. Замърсяването на Самоков  от  двата цеха за пелети е в норма над два пъти от замърсяването на въздуха от автомобилите”, допълни той.

„България не е страна от 21 век.  Тя е изостанала държава по няколко причини – краде се голям ресурс  с въвеждането на т.нар. електронни услуги, електронно правителство и така нататък.  Парите могат да бъдат пренасочени за образование, здравеопазване и други”, изрази мнението си Райко Масларски.

В края на протеста Румяна Костадинова благодари на всички будни граждани за присъствието им и заяви, че тези събирания ще имат своето продължение, като повече информация ще бъде давана в с групата „Забелязано в Самоков”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close