Общество

Самоковци продължават да питат кой открадна общинските пари

Самоков 365

Преди повече от година – на 11 срещу 12 април 2016 г. от касата на Общината изчезна сумата от близо 50 000 лв. /46 200 по официална информация/. По време на днешната сесия общинският съветник Васил Зашкев попита има ли установени вътрешни правила за съхранение на такива по-големи суми пари, а също така има ли наказани служители. В отговор кметът Георгиев коментира, че постоянно мерките за сигурност се съблюдават като се има предвид и наличието на жива охрана. Фактите обаче са си факти и месеци след посегателството нито парите са открити, нито пък има наказани виновни.
Припомняме, че в помещението на служба „Финансов контрол и бюджет” беше проникнато след взломяване на входната врата и направен отвор в металната каса, а по случая образувано досъдебно производство в ОДМВР – София за извършено престъпление по чл.195 от НК. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия няколко души попаднаха в полезрението на униформените, задържани с цел изясняване на съпричастността им към извършеното престъпление и след това освободени.
 Само срещу един имаше повдигнато обвинение и образувано дело, което в края на февруари тази година беше прекратено поради липса на доказателства. По този повод Ваня Панева – районен прокурор и административен ръководител на Районна прокуратура – Самоков поясни, че експертизите на събраните веществени доказателства не сочат към съпричастността на конкретен извършител относно извършеното престъпление. „Има съществена разлика между спряно и прекратено дело. Прекратено означава приключено. Когато едно дело е спряно, то може да бъде възобновено ако се съберат доказателства за извършване на допълнителни действия по разгледването. При положение такива се съберат по време на спирането на делото, то може да бъде възобновено във всеки един момент, ако има основание за това” – коментира още тя преди време.
В публичното пространство обаче останаха да витаят слухове, свързани с това кой се е обогатил и при какви обстоятелства. По отношение на наличните средства в касата кметът коментира, че 20 375 е била събраната сума от местни данъци, 21 653 тези от наеми на терени и имущество и др. Имало е и наличен остатък в касата в размер на около 1 500 лв. Кметът Георгиев коментира, че тогава е изтичал периодът, в който собствениците на обекти в Боровец е трябвало да се издължат. Както е известно, това е едно от условията договорите им да бъдат продължени. Заради това се натрупала и сумата. Отговорът на въпроса дали тя ще бъде върната обратно някой ден е в ръцете на Съда и Прокуратурата. Ситуацията към днешна дата е вина има – виновни няма и никак не е учудваща с оглед на други подобни ситуации, в които попадаме ежедневно. Развръзката предстои.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close