Злободневно

Самоковци предпочетоха Пампорово пред Боровец и останаха излъгани

Aнелия Балабанова

„Вместо да работим на Боровец, ние отидохме в Пампорово да пробваме нещо ново и за разнообразие.” – така започват разказа си Йосиф Пашов и Калоян Христов. Срещаме ви с тях, защото ситуацията, в която са попаднали двамата младежи е достатъчно показателна. Това от една страна, от друга – никой не е застрахован да се озове на тяхното място. Затова и ни потърсиха с молба за съдействие и призив преживяното да достигне до повече хора. Както вече стана ясно, в опит да избягат от стереотипа на самоковеца, те решават да си потърсят работа през зимния сезон не на Боровец, а в Пампорово. Конкретното име на обекта няма да назоваваме, но и едва ли е от такова значение.

Това може да е всеки един хотел „Х” в планинските курорти, по морето или в останалите туристически райони в страната, в които злоупотребите и пренебрегването на закона са част от ежедневието. Всичката останала фактология е от съществено значение за развоя на събитията и горчилката, която е останала в Йосиф и Калоян след зимното им приключение. Според предварителната уговорка по телефона е трябвало да бъдат пикола  на блок маса. Когато обаче пристигат във въпросния хотел им е възложена работа като сервитьори и то по 12 часа. „Постъпихме точно на 11-ти декември, а договорите ни бяха пуснати на 4-ти януари. През това време имахме две проверки, през които ние се криехме. Направиха ни забележки за здравните книжки. Аз нямах такава, защото тръгнах оттук от днес за утре буквално и ми изкараха фалшива. Те се раздават като топъл хляб, а знаете, че за да бъде издадена една здравна книжка се преминава през куп изследвания. Аз дадох 40 лева и ми я дадоха” – споделя Йосиф преживяванията си от първи лице. Той и колегата му разказват, че по време на престоя им са имали две-три проверки. Разкриват и други подробности от няколкомесечна визита в Родопите: „Проверяващите намериха две туби с по десет литра ракия, с които бяха покрили зелето в склада. Съставиха им акт, но собствениците реално са недосегаеми. Хотелът работи целогодишно, познават се с всички важни институции в България”. Двамата са убедени, че нещата са поставени на високо ниво и собствениците не са случайни хора. В такъв случай изниква и логичния въпрос защо не са си тръгнали. Толкова просто е и обяснението, което дават. „На 4-ти ни пуснаха договорите и трябваше да работим един месец предизвестие. Там свърши много рано сезона и си тръгнахме на 25-ти февруари. Обещаха, че парите ще ни бъдат преведени по банков път. Това обаче не стана. Отидохме дотам, отново получихме обещание, че ще ни бъдат преведени заплатите и се прибрахме. След 40-дни ни изпратиха и трудовите книжки. Дори не сме си подписвали заповедта за напускане. Звъннахме и на Инспекцията по труда в Смолян, защото това е областният град и те ни казаха, че при подписването на договора сме подписали и трудовите възнаграждения. Явно е имало някакви точки и клаузи, които изпускаме и не ги четем”. Йосиф и Калоян поясняват, че с излъгани надежди като техните са се оказали общо 6-7 човека от персонала. Имало е много украинци, които обаче са си получили заработеното.

На въпроса дали това е някаква масова практика, отговорът им е абсолютно категоричен. В потвърждение на думите си споменават, че собствениците на хотела, който съществува от около 10 години са недосегаеми. „Дори заплашваха една колежка. Имат и хотел на морето. Там, при една проверка през лятото ще се установи колко украинци работят. Нарушенията обаче са най-вече от гледна точка на това, че говориш и подписваш едно, подписваш едно, а получаваш нещо, което не си очаквал – като гръм от ясно небе. Имаха работници от Украйна, Сърбия, които по време на проверки се криеха. Проверяващите знаеха за украинците, но не им се занимаваше ” – споделят още фрагменти от преживяванията си Йосиф и Калоян. Намират и известна вина в себе си, защото не са сигнализирали по-рано отговорните институции. Поведението обаче им е било провокирано с оглед на това да си получат изработените възнаграждения. И едва ли могат да бъдат упреквани, защото доста хора в подобна ситуация биха постъпили по този начин.

В заключение не спестяват и чисто приятелските съвети към онези, които тепърва тръгват да си търсят късмета и на сляпо ще се доверят на работодателите си. „Основното нещо, което искаме да ги предупредим е когато подписват нещо просто да го прочетат. При най-малкото нещо, което е в тяхна вреда да сигнализират, да държат докрай на своите претенции и да отстояват човешките си права”. Искрено се надяваме, че повече хора ще се доверят на двамата потърпевши и вслушат в препоръките им. С оглед на предстоящия активен туристически сезон по морето, където всяка година отиват на работа и доста самоковци това е изключително важно. Ситуацията, в която са попаднали Йосиф и Калоян не е прецедент. Двамата споменават за техен общ познат, който е пострадал от некоректен работодател в Банско. Така, че помислете когато се впускате в поредното предизвикателство. Всеки опит е ценен, но е важно работата да носи удовлетворение и положителни емоции.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close