Политика

Самоковци превзеха партийните листи

Анелия Балабанова

Вече е факт традиционната среща, инициирана от кмета Вл. Георгиев за сформиране на СИК и разпределението на позициите в тях. Общият брой на членовете на сиковете в община Самоков ще бъде 529, досега бяха 533. 195 са в ръководствата, 334 са членове на СИК. Двайсет и осем СИК ще имат по седем члена, останалите ще са деветчеленни.

Какво показва разпределението по партии? БСП ще има 35 свои представители на ръководни позиции и 53 членове, ГЕРБ – 196 общо в комисиите, Реформаторският блок – 51, ВМРО– 15 ръководни и 24 членове, ДПС – 27 ръководство и 43 членове, партия „България без цензура” – 13 ръководство и 20 членове, Атака – 10 ръководство и 16 членове, Коалиция „Алтернатива на българското възраждане” – 10 ръководство и  16 членове. 56 – та и 54-та СИК в Говедарци от 9 стават 7-членни заради намалелия брой жители на двете села.

 

 

 

 

 

 

Доста голям интерес предизвикаха листите, които освен от имената на известни артисти и журналисти фигурират и доста самоковци. С една бегла разходка по списъците на кандидат-депутатите се натъкваме на Асен Караманчев, който е втори в Партията на Зелените. Познато име – това на Георги Кощров, откриваме и в предложението на коалиция „АБВ-Движение 21” за бъдещи народни представители, който е пети в подреждането. В листите е и Здравко Манчев от „Българско национално движение”. Двама са самоковските представители във формацията на Радан Кънев – „Нова република”. Това са Васил Зашкев на четвърто място и Ангел Маринов, който е 11. На 11-то място е и Таня Шолева в Коалицията „Реформаторски блок – глас народен”. Добре позната фигура на Аглика Крушовенска откриваме и в „Движение Да България” под номер осем. Така стигаме и до „тежката артилерия” , номинациите на водещите политически формации – БСП за България и ГЕРБ, сочени за основни опоненти на предстоящите избори. В листата на столетница за 26 МИР – София област под номер три е досегашният народен представител Радослав Стойчев. Водач е Иван Ченчев, а втори Владимир Александров. Те ще мерят сили с кандидатите на ГЕРБ – доскорошният министър на туризма Николина Ангелкова, областният координатор за Софийска област и бивш народен представител Галя Георгиева и Мартин Тинчев. Четвърти е председателят на самоковската структура Валентин Милушев. Самоковци лъснаха и листите на други избирателни райони. Александър Методиев – Сали е включен в две листи  на ДПС в София област и 31 РИК Ямбол. Дали второто място ще му осигури за трети път пропуск за парламента предстои да видим. Христо Гуцалски е номер три в новоизлюпената формация на Веселин Марешки „Воля” за 10-ти МИР Кюстендил. Впечатление прави липсата на други самоковци в проекта на варненския бизнесмен, който още в зародиш спечели доста привърженици. Същото се отнася и за БДЦ, които предложиха за регистрация листа с един-единствен кандидат за Софийска област – Анета Иванова.

Междувременно станаха ясни номерата, с които партиите ще се явят на предсрочните парламентарни избори. БСП за България са с номер 10 и буквално дишат във врата на прекия си опонент за властта – ГЕРБ, които са с номер 11. Едно недоглеждане и от дефекта може да се получи ефект или обратното. Както феномена 15/15 или 13/13, който стана възможен благодарение на преференциите. В такъв случай ще споменем, че 10/10 в листата на червените е Лало Кирилов, а 11/11 при ГЕРБ е Васил Цветков – областен координатор на младежката структура за София област.

Така или иначе присъствието на самоковци в листите е факт, но мнозина го приемат по-скоро формално. Малко вероятно е да бъде достигнат броя на предишните народни представители от Самоков – четирима, което си беше рекордно постижение.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close