Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Самоковци почетоха с поклон 74-годишнината от Втората световна война

Анелия Балабанова

С тържествено поднасяне на венци и цветя пред паметните стели на ДНА, самоковци отбелязаха 74-тата година от края на Втората световна война.

Днес датата 9 май се отбелязва и като ден на Европа. Десетки признателни граждани се събраха, за да сведат глави и почетат паметта на загиналите за свободата герои. Приветствие към събралите се родолюбиви самоковци отправи архиерейският наместник Михаил Колев. Отецът акцентира върху това, че мирът е осъзнаване и разбиране на единството. Единство, от което днес обединена Европа се нуждае повече от всякога.

Водещата Ралица Стоянова даде думата на Алексей Петков, който припомни кратки исторически факти от онези смутни, но изпълнени с героизъм времена. Общо 50 държави участват във Втората световна война. Своеобразна равносметка за събитията преди 74 години направи и кметът Георгиев.

„Днес войната е само история, но жестока история, която не бива да забравяме и изхвърляме от съзнанието си” – отбеляза той. Сред загиналите 61 милиона души има и много самоковци. Имената на 96 от тях са изписани върху паметните стели на ДНА и напомнят за безсмъртния им подвиг, който беше почетен с едноминутно мълчание. Те стоят редом до завета на Иван Йончев – „велик завет, написан с кървав меч”. Импровизираното честване беше допълнено с изпълненията на фанфарния оркестър при ОУ „Митр. Авксентий Велешки” с ръководител Даниела Георгиева и тези на децата от ДГ „Детелина”.

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close