Общество

Самоковци почетоха паметта на Апостола

Анна Манова

На 19 февруари отбелязваме трагичната гибел на големия Васил Левски. И си спомняме за черното бесило, сложило край на един човешки живот, но оставило трайни дири с думите и делата си, със саможертвеността си и огромната си любов към Отечеството, които ние 144 години по-късно все още се опитваме да разберем и разтълкуваме. Да се докоснем до идеалите на Апостола и личната му борба за онази „чиста и свята Република”.

Гордост е за самоковци, че пътят на този достоен българин е минал и покрай Самоков, където той е търсил убежище. Днес на това място има паметна плоча с лика му. Тя се намира на входа на Девически манастир „Покров Богородичен”. Традиционно всяка година на 19 февруари точно там отдаваме почит на паметта му, поставяйки цветя и прекланяме глава с едноминутно мълчание. Тази година честваме 144 години безсмъртие на един достоен родолюбец и революционер. Пред барелефа му гордо се бяха изправили гвардейци, развяващи българския трикольор. Беше отслужена тържествена панахида от протоиерей Михаил Колев, към нея се включиха отец Георги, отец Любомир и игуменката на манастира – Пелагия.

„През 2017 година честваме 144 години от онзи зловещ февруарски ден, в който великият син български увисна на черно бесило край София. Днес, ние самоковци, отдаваме почит към Апостола на свободата. Всеотдаен и скромен, който запалва революционен огън във всяко българско селище и паланка. Когото народът ни в знак на признателност превъща в легенда”, с тези думи водещата на събитието Ралица Стоянова даде начало на празничното честване.  То започна с рецитал, специално подготвен от малките възпитаници на НУ „Станислав Доспевски”. Те бяха пременени в национални носии, като сред тях беше и образът на Левски, запасал от едната страна пушка, а от другата – Библията. Учениците припомниха делото и думите на Васил Иванов Кунчев, като рецитираха с плам. Присъстващите оцениха таланта и добрата подготовка на децата с аплодисменти. Към програмата се включиха и учениците от ОУ „Христо Максимов”. Те също бяха чудесно подготвени. Малката и талантлива певица Маргаритка Бочева изпълни пред присъстващите – „Къде си вярна, ти, любов народна”. Малчуганите призоваха към едноминутно мълчание и преклонение пред паметта на големия българин.

След това самоковци пристъпиха към поставяне на цветя на паметната плоча на Апостола. Кметът Георгиев, заедно със секретаря на Общината Ангелина Вангелова поднесоха венец. На събитието присъстваха ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и СУ „Отец Паисий”.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close