ОбществоРегионалниСамоков

Самоковци отдадоха почит пред паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

„Самоков 365“

Самоковци отдадоха почит пред паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Поклонението се състоя пред паметника на големия български революционер, където всяка година на този ден, самоковци свеждат глава в знак на признателност към подвига му.  Тържеството бе открито с „Ботев марш“ в изпълнение на фанфарния оркестър към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” с ръководител Даниела Георгиева.

2 юни е дата в българския исторически календар, когато признателно скланяме глава пред подвига и саможертвата на Христо Ботев и на героите български, отдали живота си за свободата и независимостта на България. Втори юни ние, българите, знаем като Ден на Ботев защото именно на този ден, преди 145 години гениалният поет и патриот славно загина като водач на чета. С подвига си Ботев и неговите четници дават най-ярките измерения на пример за саможертва, за безкористно посвещаване на родината.

Слово по случай преклонението пред загиналите, за да живеем днес в свободна България, произнесе кметът Владимир Георгиев.

Програмата продължи с едно от най-силните произведения на Ботев – „На прощаване” в изпълнение на четвъртокласника от училище ОУ „ Митр. Авксентий Велешки” Александър Хасан.

От 1901 година насам 2 юни официално се чества като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, а от 1948 г. точно в 12 часа всяка година сирени ни приканват към едноминутно мълчание в цялата страна.

Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени на паметника на големия български революционер, а точно в 12 часа всичко замръзна в знак на преклонение и благодарност.

Името на Ботев е нарицателно, както и думите му  -„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…”

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close