ОбществоРегионалниСамоков

Самоковци отдадоха почит пред Ботев и загиналите в името на свободата

Анна Манова

Самоковци отдадоха заслужена почит пред Христо Ботев и загиналите в името на свободата. По традицията честването е пред паметника на Ботев, разположен срещу Туристическата градина.

И днес не липсваха малки и големи, които с желание и доза патриотизъм присъстваха на празника и положиха цветя и венци в знак на преклонение и уважение пред имената, които са вписани в гранитната памет на времето. Част от самоковци гордо развяваха българския трибагреник. Тържественост на събитието внесе фанфарният оркестър към ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, под ръководството на Даниела Георгиева. Те поставиха начало на програмата с изпълнението на Ботев марш. Водещ на церемонията бе Ралица Стоянова. Тя припомни фрагменти от славния път на българския революционер и писател. И не на последно място силата на думите му: „Идеята за свободата е всесилна, любовта към нея сичко може да прави”. Точно пред тази вяра в свободата, заплатена със собствения живот, днес свеждаме глави. Официално честваме тази дата от 1901 година, когато на тържествата на връх Вола /Околчица/ присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. И така до днес воят на сирената на 2 юни е в знак на почит към великата саможертва на славните ни герои, за да оцелее българската нация и за да я има българската държава.

„Днес е денят, когато сирените будят съвестта ни. Ден, в който си припомняме за Ботев, отишъл си от този свят на 28 години, но извървял краткия си жизнен път смело, бурно и неповторимо. Пътят на Ботевата чета от Козлодуйския бряг до вечността трае пет дни. Бунтът е удавен в кръв. 2 юни е ден, в който трябва да си отговорим на много въпроси. Сирените са аларма в съзнанието ни и повод за размисъл”, каза кметът на Самоков Владимир Георгиев.

По традиция всяка година в програмата се включват самоковски ученици. Един от стиховете на Ботев изрецитира Магдалена Механджийска, ученичка в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, след нея в програмата се включиха и малките мажоретки от същото училище, под ръководството на Веска Терзийска. Завладяващо изпълнение на „Излел е Дельо хайдутин” направи Маргарита Бочева от ОУ „Христо Максимов”.

Последва воят на сирените, в който със сведени глави и едноминутно мълчание присъстващите отдадоха почит пред Ботев и загиналите за свобода. След това паметникът на българския революционер бе окичен с цветя и венци от присъстващите.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close