Самоков

Самоковци отбелязаха празника си с патриарх Неофит и президента Радев

Анна Манова

Изключително тържествено град Самоков отпразнува своя празник. На 21 август градът почита своя покровител Св. Симеон Самоковски. Самоков е един от малкото градове в България, имащи свой канонизиран светец и покровител. Една историческа, духовна и достойна личност, свързана с националните борби  в името на вярата и на свободата на България.

Началото на празничната вечер беше дадено в 19:15 часа от Гвардейския представителен духов оркестър, заедно с красивите самоковски мажоретки. Те бяха позиционирани встрани от подготвената да посрещне официалните лица сцена. Самото присъствие на стегнатия гвардейски оркестър и изпълненията им приковаха погледите на присъстващите на площад „Захари Зограф”. А мажоретките, пременени в бели костюми, изящно стоящи до тях, държаха в ръцете си балони в цветовете на българския трикольор. След тяхното изпълнение на сцената се качиха официалните лица, сред които беше президентът Румен Радев. Тържествен водосвет за здраве отслужи Негово Светейшество Неофит – митрополит софийски и патриарх български в съслужение с духовници от Софийската митрополия и самоковски духовници. А непосредствено до тях се намираше иконата на Св. Симеон Самоковски. След завършването на водосвета последва церемонията по издигането на знамето на Общината, знамето на Европейския съюз и знамето на Република България. Гвардейският духов оркестър изпълни в синхрон на вдигането на знамената – „Софийски фанфари”, химна на Европейския съюз и химна на РБ. Като по време на изпълнението на българския химн нашите красиви мажоретки пуснаха в небето бели, зелени и червени балони, напомнящи българския флаг.

Сред гостите бяха зам.-председателят на парламента Явор Нотев, председателят на „БСП за България” Корнелия Нинова, зам.-министърът на културата Румен Димитров, народни представители от 26 избирателен район, кметове на общини.

„Един град – това не само са къщите, училищата, читалищата и музеите. Един град са хората. Самоков ние откриваме в изкуството, създадено от предците ни, във всички наши спомени тук – той е част от живота, от мирогледа, от плановете ни за бъдещето. Градът ни трайно променя своята визия – различни улици, нови детски площадки, паркове, нови сгради, но вековните традиции са запазени и всичко това придава смисъл, перспектива, красота дори на обикновените на пръв поглед неща”, с тези думи кметът Георгиев се обърна към самоковци. Той подчерта, че където и да се премести физически човек, той не може да избяга от корените си, от мястото, където е закърмен. И да не забравя онзи прозорец на своя дом, от които се вижда Рила.

След това думата беше дадена на президента на България Румен Радев. Той благодари за поканата и изрази удоволствието си от това, че споделя празника съвместно със самоковци.

„Богат е Самоков със своето историческо наследство и то се носи най-вече от славата на майсторите – ненадминатите иконописци, гравьори, резбари. И до днес продължаваме да се удивляваме, когато прекрачим прага на храмовете, изписани от тях.
Убеден съм, че освен това, че Самоков е богат със своето наследство, Самоков е богат и с перспективите за развитие. Природата тук щедро е изсипала блага, невероятно красива планина, вековни гори, чисти води. Трябва по най-добрия начин да оползотворим това богатство. Но трябва да го правим разумно – така, че да го съхраним за следващите поколения”, подчерта президентът. Думите му бяха приети с ръкопляскания от публиката.

Поздравителни адреси бяха изпратили министър- председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на туризма Николина Ангелкова, народният представител от ГЕРБ Валентин Милушев, областният управител Илиян Тодоров, директорът на Регионална дирекция по горите Милко Христов, кметът на София Йорданка Фандъкова, Националната гвардейска част, както и кметове на общини и побратимени градове.

Като част от програмата тази година беше и връчването на удостоверения за общинска стипендия на 11 самоковски ученици и студенти. Това са талантливи деца и младежи, които съчетават развитието на дарбите си с трудолюбие и отличен успех в учението си. Удостоверенията бяха връчени от председателя на ОбС Силвия Стойчева и кмета Георгиев. Това беше вълнуващ момент както за удостоените с грамоти, така и за техните близки и роднини, защото това се случи в присъствието на президента Радев и всички, които се намираха в този момент на площада в града.

Празничната програма продължи с изпълненията на Тони Димитрова, в които като балет се включиха момичетата от зумба групата на самоковката Яна Василева. След това настъпи дългоочакваният за много от присъстващите момент – зарята. Множество погледи се впериха в небето и желаещи да запечатят момента на снимка или клип не липсваха.

Програмата завърши с кръшни български хора, в изпълнение на младата народна певица Ива Давидова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close