КултураОбществоРегионални

Самоковци обраха наградите на Пети национален фестивал на старата градска песен

Анна Мановаstara-gradska-pesen2

Приключи Пети национален фестивал на старата градска песен Самоков – 2016. Той се проведе в рамките на два дни /30.09-01.10/, като 22 състава и 11 индивидуални изпълнители се изявиха на сцената на Читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”. Те възродиха старата градска песен и направиха едно своеобразно връщане във романтиката на миналите години, предавайки специфичното настроение, което носят самите песни.

Тази година изданието на фестивала е юбилейно и беше посветено на 60-годишнината на Мъжки вокален квартет „Самоков” и на 90 – годишнината на един от „двигателите” му – Христо Тошев. А жури в състав – председател Светослав Лобошки и членове Величка и Вели Чаушеви имаха задачата да отличат най-добре представилите се в различните категории. За всички участници имаше подготвени грамоти за участие, а най-добрите сред тях получиха дипломи и статуетки.

Тази година самоковци взеха значителна част от призовете. В раздел „Най-добро stara-gradska-pesenизпълнение”- съпровод на живо – първото място беше дадено на ВИС „Лунни лъчи”, гр. Самоков. Второ място в същия раздел отиде при ВГ „Златен блян”, град Златица, поделено заедно с ГСГП „Весел живот”, с. Трудовец, общ. Ботевград. Третото място остана за три състава – ГСГП „Ибърски звуци”, с. Радуил, ВИГ „Серенада”, гр. Петрич и ВИГ „Хавайски звуци”, гр. София. В раздел „Най-добро изпълнение”- съпровод на симбек – първото място отиде при едни от лауреатите и на предишни фестивали в града – Трио „Звън” от гр. Севлиево, второто място беше връчено на самоковския състав „Дилижанс”, а третото място си го разделиха Етрополе и Пазарджик – Трио „Романтика” и ВГ „Георги Шаранков”. Като най-добре представили се индивидуално изпълнители журито отличи на първо място Теменужка Тюфекчиева, второто място беше за Димитър Френски от Пазарджик и третото почетно място отиде при
пловдивския Павароти – Ганчо Николов.  В раздел „Авторски песни” с награди си тръгнаха „Късна есен” на Рангел Мрянов от Пазарджик, второ място – „Следи” на Ветераните туристи от Самоков и на трето място беше отличен самоковецът Добрин Николов с изпълнение на „Спомен”. Наградата за най-млад изпълнител остана отново в Самоков и беше връчена на лъчезарната и талантлива Надя Миткова. Бяха връчени и две специални награди на Мъжка вокална група „Сопот” и на Мъжки вокален квартет „Самоков”.

Наградите на победителите бяха връчени от кмета на Община Самоков Владимир Георгиев, от председателя на читалището Стоян Пашов и журито.

„След двата отминали фестивални дни искам да ви благодаря за чудесния празник и за невероятните изпълнения и песни, които чух. Вие събрахте тези песни и ги пренесохте през годините. И ако трябва да направя някаква лична препоръка към вас, то това е, че през 70-те и 80-те години на 20 век бяха създадени чудесни песни. Наблегнете на тях и се надявам догодина пак да се срещнем”, каза пред присъстващите председателят на журито Светослав Лобошки.

Председателят на читалището Стоян Пашов изрази своята благодарност към всички участници и поздрави наградените. Началото на програмата беше дадено с кратък филм за историята на Мъжко вокално трио „Самоков”. Програмата приключи с гала концерт на лауреатите, който беше от 18:30 часа в съботния ден.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close