Самоков

Самоковци казват СТОП на безобразния път Самоков – Дупница

„Самоков 365”

Самоковци се вдигат на протест срещу безобразния път Самоков – Дупница, който е осеян с дупки. Той ще се проведе на 20 май /събота/ от 14:00 часа.Идеята е да се затвори пътят при село Продановци.

Реално шофирането в тази отсечка е риск за всички участници в  движението. Многократно са подавани сигнали за състоянието на пътя, но мерки в тази посока не са предприети, освен временно изкърпване на отделни участъци, което е краткотрайно решение на дългосрочни проблеми. Една статия, публикувана във вестник „Самоков 365” – „Размисли по време на път” /бр. 15/, която описва реалната пътна обстановка, провокира голяма част от самоковци да станат съпричастни с написаното в нея. По-активните изпратиха снимки на алтернативни решения за справяне с дупките, а именно купчина от гуми, поставени в самите ями. И съпроводени с надписи СТОП. Но „язвите” по пътя Самоков – Дупница са толкова много, че едва ли всички налични гуми ще стигнат да се обезопаси трасето.

На двама самоковци обаче им писна от обещания, които не са подкрепени с решения. Екатерина Василева и Илиян Чалгънов решават, че е време за действия. И двамата са от активните лица в Самоков, с подчертана гражданска позиция по много въпроси. Преди време Екатерина Василева беше един от инициаторите на протеста срещу нахлуването на бежанци в града. Илиян Чалгънов беше организатор на редица протести срещу високите цени на винетките, където и Екатерина участваше. И за една вечер двамата се организират, определят дата на протеста и  създават събитие в социалната мрежа /Блокиране на пътя Самоков – Дупница/. Първата стъпка е входирането на разрешение за протест и затваряне на пътя в Община Самоков и до АПИ. Подготвят отворено писмо и покана към настоящия министър на транспорта.

Екатерина Василева

„Идеята ми дойде след едно пътуване в посока Благоевград. Всеки, който пътува в този участък знае в какво състояние е пътят – без мрежи и пълен с големи на брой и размер дупки, няма мантинели, няма осева линия. При прибирането ми от Благоевград се случи, че отсрещната кола, за да избегне дупка влезе в нашето платно. Единственото, което ни спаси е, че карахме по-бавно. Имаше една публикация на стената на в. „Самоков 365” за състоянието на същия този път и  снимка, на която гуми са поставени в дупка. На гумите с червено е написано СТОП. Ние също искаме да кажем СТОП! СТОП на своеволията! Всички плащаме винетки и се изисква да бъдем коректни платци, а ние изискваме да се изгради АМ Рила. Имало е такъв проект, който е стопиран. С мен се свързаха доста медии и се надявам да се даде необходимата гласност и да се случат дълго чаканите промени в тази насока. Единственото ми притеснение е по отношение на това, че самоковци трудно излизат от домовете си за подобен тип събития. Важно е да покажем своята гражданска позиция. Все пак това касае всички ни. Често пътуваме с децата си и мисля, че нашият живот и техният са най-важни. Дано да успеем да се съберем повече хора”, сподели пред „Самоков 365” Екатерина Василева.

Илиян Чалгънов

И двамата организатори подчертаха, че искането им е да се изгради магистрала Рила, а не да се правят кръпки. Като се надяват повече хора да се включат. Решени са да не се отказват и ако този протест има успех, ще има и следващи. Предвиждат затварянето на пътя Самоков – София, който е в същото трагично състояние, ако и това не помогне са готови на протест и пред АПИ.

Всеки, който желае може да се включи на 20 май /събота/, 14:00 часа на паркинга пред Т маркет.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close