КриминалниОбществоРегионалниСамоков

Самоковци „аплодираха“ решението на Районния съд по случая с дрогирания шофьор

Анна Манова

Близки и роднини на прегазената от 24-годишен дрогиран шофьор жена излязоха днес на протест пред Районния съд в града. Действията им са провокирани от това, че след тежкото произшествие, разиграло се на метри от самоковската полиция, извършителят на деянието Виктор Делигълъбов е пуснат под домашен арест.

 

В момента шофьорът е обвинен за нанасяне на средна телесна повреда в резултат на произшествието. Грозят го между 1 и 6 години затвор.

Множество хора се събраха по обяд да подкрепят близките на пострадалата 50 – годишна жена.  Присъстваха и нейни колеги от „Синя зона“. Протестът се състоя пред сградата на Районния съд, като гражданите символично „аплодираха“ взетото решения – мярката „домашен арест“. Имаше и такива, които също са били потърпевши от нелепи пътни инциденти.

 

„Протестът е мирен, излезли сме да заявим своята гражданска позиция и сме благодарни на всички, които ни подкрепят в този тежък момент. Не сме съгласни с решението на Районния съд в град Самоков, който пусна убиеца. Ето защо „аплодираме“ това решение. Гражданите на България имат права. Независимо какъв ще бъде изходът от нашия случай, оттук нататък не искаме да се допускат повече такива инциденти. Само с единство ще победим тази гнилост в правосъдната система“, заявиха днес Радостина Димова и Румен Иванов.

Все още състоянието на майката на Радостина остава тежко, тя е на командно дишане и се очакват множество животоспасяващи операции.

Протестиращите скандираха „оставка“ и „мафия“ под прозорците на съда. И очакваха  някой представител да излезе и обясни подробности. Това не се случи.

Янко Чавеев – председател на Районен съд Самоков

 

„Аз не съм докладчик по делото. По никакъв начин не бих желал да коментирам това, което се случва пред съда. Налице е висящо производство и смятам всеки коментар за неуместен, нереден и недопустим. Съдията е постановил мотивиран съдебен акт”, каза Янко Чавеев, изпълняващ функцията на председател на Районен съд Самоков.

В изказването си той допълни, че не е в неговите функции да излиза навън и да дава обяснения пред протестиращите и заяви, че се надява протестните действия да бъдат мирни. Също така стана ясно, че не е запознат дали извършителят Виктор Делигълъбов е посещаван на адрес.

Близо час протестиращите останаха пред сградата на съда. Днес Апелативната прокуратура започна проверка на районна прокуратура. Какви ще са следващите инстанции и дали извършителят Делигълъбов ще остане под домашен арест, съдът ще реши следващата седмица.

Related Articles

One Comment

  1. Пострадалата трябва задължително да се включи още в предварителното производство. Тъй като е в кома трябва да ангажират адвокат, който да помогне за процедурата по назначаване на повереник. Трябва да се настоява за промяна на квалификацията. Това не може да е средна телесна повреда! При квалификация за тежка се ангажира и държавата с помощ и финансово обезщетяване! Да се настоява за промяна на мярката за неотклонение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close