ОбществоРегионални

Самоковците от дует „Пирин” и Александра Филипова на сцената на „Пирин фолк 2018”

Анелия Балабанова

„Добре дошли в Сандански, приятели!” – зазвучи ли добре познатият рефрен в края на август, означава, че е време за „Пирин фолк”. И тази година фестивалът ще събере на едно място най-добрите композитори, текстописци, аранжори, които ще премерят сили  в конкурса за авторска македонска песен. Талантливи изпълнители пък ще демонстрират уменията си при представянето на музикалните творби. Радващо е, че в проявата се включват и все повече самоковци. За трета поредна година сред участниците са Радостина Димова и Румен Иванов, познати на почитателите си като дует „Пирин”. Двамата са лауреати на множество международни фолклорни фестивали и конкурси в страната и зад граница.  През 2016 те се представиха в конкурса за авторска македонска песен на „Пирин фолк” с  „Жалба за майка” и с още една песен  – „С каменички фърлат, мамо” в раздела за изпълнителско изкуство. Следващата година – 2017 зарадваха феновете си с изпълнение на живо на песента „Ой, Янино” и авторската песен „Тебе те видох, девойче” по текст, музика и аранжимент на Румен.

В предстоящото издание на събитието, те излизат на сцената с „Биляна орхидянка” по музика, текст и аранжимент на Никола Ваклинов – един от създателите на фестивала. „За мен винаги авторската песен е била важна и се радвам когато именно върху нея пада акцентът” – коментира Румен. Той самият е написал доста текстове и не крие пристрастията си към македонската песен, която му е помогнала да се формира като изпълнител и творец. „Трябва да има някакво обновление и това е факт” – споделя мнението си неговата дуетна половинка – Радостина. И двамата изпълнители са категорични, че през тази година на фестивала впечатление прави присъствието на много нови имена, но същевременно и доста от старите творци и изпълнители, превърнали се в емблема на фестивала се завръщат. Издават и неща от „кухнята”, свързани с песента, която ще представят. Самоковците от дует „Пирин” ще изпеят „Биляна орхидянка” завързани, пресъздавайки обичая връзване на младоженци. Като изящно допълнение към представянето на песента са и сценичните облекла, изработени от самоковската дизайнерка Иванка Бончева от ателие „Ив-Мари”. В предварителната селекция на фестивала дует „Пирин” се представиха с „Ай, да ми запееш, Македонийо”. Двамата са твърдо решени тя също да види бял свят под една или друга форма, дори да не е на сцената на „Пирин фолк”. Участие в първоначалния подбор взе и друг добре познат на самоковци местен изпълнител – Благовест Бичаков, който остана извън конкурсната програма на фестивала.

„Пирин фолк”  е единственият фестивал за авторска македонска песен, създаден  по модел на „Валандово фолк фест”. Миналогодишното издание мина под знака на 25-годишнината на фестивала. Сега организаторите и участниците са вперили поглед след  пет години. Дотогава обаче има доста време и още много вода да изтече. Повод за радост и доза самоковска гордост имаше и в „Детски Пирин фолк” Сандански 2018. 15-годишната самоковка Александра  Филипова в дует с Мадлен Чобанова ще представят на живо изпълнение на  песента „Затупале тъпане“. Александра е възпитаничка на Величка Чаушева в Националното музикално училище „Любомир Пипков” и една от младите музикални надежди. Детският конкурс на „Пирин фолк” е в първата фестивална вечер – 24 август със специалното участие на Георги Гоцев, Гуна Иванова, Ива и Велислава Костадинови. Следващата вечер е отредена за авторските песни и изпълнения от македонската фолклорна област, а гост ще бъде Наум Петрески. Неделя /26-ти август/ е галавечерта.

Билетите вече са в продажба, а до поредното издание на най-голямото музикално събитие в началото на есента не остана много време.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close