Общество

Самоковско участие на конференция организирана от Националния доверителен екофонд

Самоков 365

Парк-хотел  „Москва” – София беше домакин на конференцията „Учениците пестят енергия в своето училище”, организирана от Националния доверителен екофонд и Немския независим институт за околна среда “UfU” – Берлин. При откриването на форума взеха участие заместник-министрите на МОСВ – Ренета Колева и на МОН -Мария Гайдарова, както и кметовете на район “Люлин” – София и на община Самоков.

В своето изказване Вл. Георгиев поздрави за добрите резултати учениците и техните ръководители от двете самоковски училища, които участват в проекта – ОУ “Хр.Максимов” и ОУ “Н.Рилски” и подчерта, че общината среща голямо разбиране от ръководството на НДЕФ по отношение на инвестиционни проекти за енергийна ефективност на наши училища. Кметът на Самоков изрази своята увереност в бъдещата добра съвместна работа на всички тези институции.

Целта на конференцията, организирана в рамките на Проект за опазване на климата чрез подобрено поведение на енергопотребителите  е да се представи опита от проекта, да се обсъдят ефективни модели за образование в сферата на климата и енергийната ефективност, както и включване на нови участници. Сред участниците в конференцията имаше представители на СУ „Отец Паисий” и СУ „Никола Велчев”. По всяка вероятност двете самоковски училища са следващите, в които ще бъдат внедрени мерки за енергийна ефективност. НДЕФ финансира мерки за подобряване на енергийната ефективност в учебните заведения на територията на цялата страна. Сред тях са смяна на дограми, осветление и поставяне на изолации на сградите.

„За всички ни е изключително ценно, че има възможност към тези инвестиционни мерки в учебните заведения да стартират и дейности, които разширяват познанията и променят поведението на децата и младите хора“, каза на конференцията заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева. Тя отбеляза, че подобни проекти дават възможност за по-добри и устойчиви резултати в общата борба за справяне с предизвикателствата с климатичните промени.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close