Седмицата

Самоковско класиране от Несебър

klasirane 2Самоков 365

Георги Димитров и Стефания Зашева се завърнаха съответно с пети и шести резултат в своите възрастови групи от международното математическото състезание „Математика без граници”, което се проведе в първите дни на месеца в Несебър.

Математически звезди от 9 страни приветства лазурният бряг край Несебър На 1 и 2 юли 2015 г. в гр. Несебър, под патронажа на кмета на община Несебър Николай Димитров, се проведе финалният кръг на II международен турнир „Математика без граници”, организиран от Педагогическа асоциация „Образование без граници” и Научно-образователен център „Innovation” (Казахстан).

На финала участваха 820 ученици от 1 до 12 клас от 9 страни (Азербайджан, Беларус, България, Казахстан, Китай, Мексико, Русия, Турция и Узбекистан) на три континента, след проведените три предварителни кръга през учебната година – есен (октомври 2014 г.), зима (януари 2015 г.) и пролет (март 2015 г.). В продължение на един час състезателите решаваха 20 математически задачи със свободен и избираем отговор, а в отборното състезание за 45 минути учениците решаваха екипно 5 задачи под формата на математическа щафета (отговорът на всяка задача се съдържа в условието на следващата).

Преди състезанието бяха прочетени поздравленията от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев. „За мен е удоволствие да поздравя участниците във финала на Втория международен турнир„Математика без граници”, до който успешно са стигнали над 850 ученици от десет страни на три континента. Без съмнение, участието на таланти от близки и далечни държави придава по-голяма тежест на математическия форум, като в същото време дава възможност на малките математици да се запознаят със свои връстници от други страни” се казва в приветствието на генералния директор на ЮНЕСКО Бокова. Журито се председателствa от главния редактор на списание „Математика” доц. Руси Русев. Единствените представители от Софийска област бяха Георги Димитров – петокласник от ПГ „Константин Фотинов” и Стефания Зашева – първокласничка от ОУ „Св.св. Кирил и Методий”, които се представиха достойно с пето и шесто постижение в своите възрастови групи. Освен че мериха сили с талантливи деца,  младите математици се радваха и на емоционални приятелства сред участниците в турнира. На раздяла си размениха подаръци и се пожелаха догодина отново да се срещнат като участници в престижния форум

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close