ОбществоРегионалниСамоков

Самоковското писателско сдружение организира Национален конкурс за родолюбива поезия

Анна Манова

Членовете на Сдружението на писателите в Самоков се събраха в началото на август за своя годишен отчет. Срещата се състоя в конферентната зала в х-л „Арена“. Поради пандемията разговорите и срещите през 2020 година ставаха само и единствено онлайн. На дискусията бе обсъдена дейността на Сдружението, приети бяха нови членове и бяха планирани нови културни дейности.

Припомняме, че Сдружението бе учредено през лятото на 2018 година по инициатива на Васил Лазаров. Основната идея е да събере на едно място местните творци, които да обменят идеи и да издават своите книги. През този период едни от членовете на Сдружението решиха да се отдеглят, но бяха приети нови. Пръв председател на писателската общност в града е Васил Лазаров, а след него мястото чрез гласуване наследи Христо Христов.

На срещата Христов направи отчет на издадените до момента книги от самоковски автори. Една от първите, които видя бял свят е сборникът „Алманах на самоковските писатели“. Под шапката на Сдружението и с финансовата подкрепа на Община Самоков през 2020 година са издадени още „Палакарията“ на Георги Захов, „Алпийски разкази“ на Румен Дамянов, „Щипнати раздумки“ на Васил Софин, „Слънчева пътечка“ на Магдалена Борисова и трета част на „Самоковски силуети“ на Христо Христов. Междувременно членове на Сдружението със свои средства продължават да издават книги.

„Имаше известни финансови проблеми през изминалата година, което не даде възможност да реализираме част от плануваните книги. Трябва да е ясно на всеки, че не пишем книгите си, за да изкарваме пари. Това не е бизнес. За тази година имаме планувани няколко проекта, които до края на септември трябва да предоставим, за да може да бъдат разгледани и финансирани от страна на Общината“, каза Христов.

Той не скри разочарованието си, че не се дава достатъчна гласност и популяризация на новите книги, които излизат от самоковски имена. Допълни също, че има отделени книги, които да бъдат предоставени на Община Самоков. Те са с цел да бъдат подарявани на гости, посещаващи града. От две години те чакат да бъдат приети от администрацията на Общината.

По време на събранието бе взето решение да се учреди Национален конкурс за родолюбива поезия. Той ще бъде по повод 1 ноември и на името на Иван Йончев. Предвижда се да има финасов награден фонд за първо, второ и трето място. Няма да има възрастови ограничение, водеща ще бъде художествената стойност на произведението. Всеки желаещ може да се включи с до три стихотворения.

„От миналата година имаме идея за създаване в Самоков на подобен конкурс. Спряхме се да е само за поезия, родолюбива. Това е една безкрайна тема. Всеки голям български писател е писал за Родината. Родината е всичко – река Искър, красивата планина, природата, нещо което кара душата ти да трепне. Ще има жури с представители от Сдружението, Община Самоков и Съюза на писателите в България. Няма да има възрастово ограничение“, сподели Христов.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close