ОбществоРегионални

Самоковското музикалното дарование Мария Иванова: „Мечтите ми са крилати и ме движат напред”

Анелия Балабанова

Днес ви предлагаме вълнуваща среща с една талантлива и чаровна млада дама, чиято съдба е музиката – Мария Иванова. Тепърва ще чувате това име. Любовта към българската народна песен личи във всяка дума на песните, които изпълнява. Макар по-голяма част от времето си да прекарва в големия град, тя не пропуска възможност да се върне към корените, Шоплука и своето село – Широки дол. Трети клас е когато попада в плен на гъдулката. Тя я съпътства непрекъснато до ден днешен. А гласът…той е божа дарба.

Привет, Мария. Младо момиче, влюбено в народната музика. Това ли виждат хората в теб?

Да, определено това виждат в мен.

В кой момент песента стана част от твоята същност и всъщност кой кого избра – тя теб или ти нея?

Първоначално аз я избрах като се записах в детската фолклорна формация ,,От  Извора“ към 74 СУ ,, Гоце Делчев“ гр.София. В последствие моята госпожа по гъдулка -Лили  Ангелова  хареса  моя  глас .Тя ме научи сама да си свиря и пея.

Кога в живота ти се появи Лили Ангелова?

Бях 3-ти клас, когато звукът на гъдулката ме плени. Госпожата ми по народен хор-Маргарита Чорбаджийска, остана безкрайно изненадана от решението ми да се науча да свиря на гъдулка. Точно тя ме свърза с госпожа Лили Ангелова, а когато желанието е налице нещата просто се получават.

Предполагам, че най-голямата опора за нещата, които правиш е твоето семейство. Така ли е и в кои моменти си срещала тяхното рамо?

Да, това действително е така. Те ме подкрепят при всичките ми изяви из цялата ни красива родина! Тати с радост ми акомпанира на тъпан. С него сме прекрасен дует, но той се притеснява да пее пред публика. За това двамата си пеем само в къщи пред мама.

Какво определяш като свой най-голям успех до момента?

Много ми е трудно да преценя и все пак – наградата ми от ТВ Родина, благодарение на която скоро ще може да ме гледа те по този канал. Получих я от V-тия  МФФ  ,, Сапарева баня – 2019 ‘‘

Как си представяш бъдещето и възнамеряваш ли то да е свързано с музиката и народното пеене?

Да, възнамерявам и за напред да възпявам нашия фолклор. Мечтите ми  са изключително крилати и всъщност  те ме движат напред , надявам се, и нагоре!

Задължително ли е един добър певец  да е със съответното музикално образование?

Гласът си е глас – той е Божия даденост, но ако едно време нашите народни певици са запявали благодарение на своите баби и майки (те са пеели непрестанно по нивите, на мегдана, вкъщи… ), то сега това не е така. Ролята на учителя в наши дни е незаменима. Няма да е пресилено, ако кажа, че учителят и неговите ученици са като едно семейство. Колкото е по – сплотено то , толкова нещата по – добре вървят .

А да владее някакъв инструмент?

Да, поне пиано. Това е свързано със солфежа, т.е. звуковия ориентир на певеца .

Към какви бъдещи творчески проекти си се ориентирала?

За сега всичко е полет само на моята фантазия – мечти, мечти, мечти … .Коя от коя, по – крилати !

Къде може да те видим на участие?

По конкурсите и съборите в Шоплука. По някога минавам границите на шопска област към  Северозапада, от където е моята майка. Също и в изявите на детски оркестър ,,Шопчета бобчета‘‘, където  аз  участвам.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close