ОбществоРегионалниСамоков

Самоковски художници с идея за фестивал на картините

Анна Манова

Самоковските съвременни художници имат предложение за фестивал на картините. Това включва ежегодни изложби на живописните им творби в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“. Идеята е обединение на местните художници и възможност да покажат произведенията си на широката аудитория заедно. Целта е общите изложби да са подредени в пространството на художествената галерия два пъти годишно – около Великден и Коледа, и да се превърнат в традиция.

Инициативата е на твореца Танер Мерт, който от 2014 година живее за постоянно в Самоков. Като творец е познат със своята нестандартна техника на рисуване, която освен че е доста трудоемка, прави така, че картините му да изглеждат релефни и разпознаваеми като стил. Правил е няколко изложби в Самоков, предимно в самоковската библиотека.  Наблюденията му са, че през последните години изложби, изцяло на самоковските съвременни художници, не са организирани. Повечето майстори на четката показват платната си в индивидуални изложби и то не в галерията, а са приютявани в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“. Това провокира Мерт да подготви официално писмо до кмета Георгиев, до председателя на ОбС Мая Христева и до директора на Историческия музей Веселин Хаджиангелов. Предложението му е подкрепено от художниците Мария Ицова, Надя Иванова, Стефан Дойчинов, Виолина Цветанова, Иван Шуманов, Бойко Павлов, Милена Попова, Елена Белстойнева и Георги Видинов. Всички тези творци създават своите платна именно тук, а на тях често е отразен и родният град или детайли от него. Творбите биха били интересни не само за самоковци, но и за гостите на града.

„Изпратих официално писмо до г-н Георгиев. И останах приятно изненадан от бързия отговор и подкрепа на бъдещото начинание. Надявам се да реализираме изложба скоро“, подчерта главният инициатор Танер Мерт.

„Това, което ме накара да дам това предложение е, че виждам как се случват нещата в други градове и вече има изградена традиция. За пример ще дам Балчик, където имат картинна галерия като малък дворец. В Сливен вече са достигнали до национално ниво и имат изложба на съвременни картини на 100 художника от цялата страна. А в Самоков, където има дългогодишни традиция в сферата на художественото изкуство, изложбите се провеждат или в Общинската библиотеката или във фоайето на Градската галерия. Благодарен съм на главния библиотекар Албена Ихтиманска, но мястото на изложбите е в галерия“, заключи Мерт.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close