Общество

Самоковски фурор на Четвъртия национален конкурс „Принц и Принцеса на България”

принц-и-принцеса2 принц-и-принцеса3 Четвъртият Национален конкурс „Принц и Принцеса на България“ 2016, се организиран от Арт компания „Нови звезди“  се проведе в курортен комплекс „Албена“.

В него участваха 60 момичета и момчета на възраст от 4 до 16 години. За поредна година на морския бряг се събраха деца от всички краища на страната ни – Асеновград, Варна, Дупница, Каспичан, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Панагюрище, Петрич, Плевен, Пловдив, Самоков, Смядово, София, Хасково, Шумен и др.

 За първи път имахме и специални гости. В конкурса участваха две деца с български произход и паспорти, които живеят в град Куманово, Македония. Участва и едно момиче от Украйна, което е потомка на български изселници от село Ботево. Те са избягали в средата на 19 век, спасявайки семействата си по време на турското робство. И до ден днешен в нейното семейство и в целия й град се пазят българските традиции и се говори на български език.

На фестивала взеха участие и 15 носители на титли и награди в качеството на Детско звездно жури.

Участниците са победители и носители на специални награди от регионалните изданияПринц и Принцеса на България“ в различни градове. Надсловът, под който преминава всяко събитие от веригата е „Моя страна, моя България“.

Радващ факт е, че и родни звезди изгряха на националния конкурс “Принц и Принцеса на България” 2016. В проявата взеха участие  шест деца от Самоков, а добре познатата Виктория Шукейн беше член на Звездното детско жури като миналогодишна победителка.

Цялата група се представи повече от прекрасно. Във вечерта на България, всички самоковци облечени в национални носии поздравиха другите деца и разказаха за своя роден град. Те бяха подготвили типични местни ястия – самоковска погача и вкусен зелник.

Във вечерта на родители участие взеха и самоковските майки и спечелиха следните награди за елегантност – Стефка Богданова и кралица на „Нови звезди”. Децата също се представиха отлично и получиха следните награди. Виктория Шукейн беше отличена за Принцеса на България ФОРЕВЪР, Виктория Кленова с наградата на фирма “SUGAR PRINCESS” – Виктория Кленова и отличие за тийн принцеса на България. Кристиян Кленов стана принц на България 2016. Елена Несторова получи наградата „Александра – принцесата ангел. Тя е изключително важна и се дава в чест на убитото 8-годишно момиченце от Поморие – Александра и символизира работата на Арт компания “Нови звезди” против насилието на деца. Избира се от майката на Александра  Ева Великова. Ето и другите отличени самоковци – Християна Стефанова, Доника Баракова, Стефани Богданова /Принцеса на България 2016 гран при/ и тийн принцеса на България 2016 г. – Елена Несторова.

 

 

Всеки ден беше изпълнен със събития. Четирите дни на Националния фестивал “Принц и Принцеса на България” 2016  се оказаха много кратки за толкова емоции. Комплексът беше станал по-красив, по цветен, по-усмихнат от присъствието на децата.

 В първия ден се проведе Вечер на България. Той започна с пищен парад в комплекса. Участниците облечени в народни носии дефилираха, рецитираха български стихотворения и пяха български песни. Целият комплекс наблюдаваше с вълнение красивата патриотична гледка. Много от родителите също бяха облечени в народни носии и се включиха в представянето на своите родни градове. Те изненадаха журито и публиката с погачи, зелник, баници и емоционално разказаха за  своите родни места, забележителности, празници… До късно залата на комплекса кънтеше, а вечерта завърши традиционно с хоро, на което се хванаха всички – участници, родители, екип…

Красиви, но и много умни и талантливи деца се събраха на брега на морето. Това го показа и Деня за таланти. Шоуто беше невероятно, а участниците бяха много подготвени. Те пяха и танцуваха, показаха художествени съчетания и актьорско майсторство, а журито и родителите се забавляваха искрено и от сърце аплодираха малките изпълнители. Освен шейсетте участници в конкурса, своите таланти показаха и децата от Звездното Детско Жури – миналогодишни победители.

Какво посещение на море щеше да бъде, ако децата не се срещнат с царя на моретата Нептун. Той излезе от морето заедно с Кралицата на морето. А участниците във фестивала бяха подготвили подходящи костюми на морска тематика и дефилираха пред него.   

Истинско шоу изнесоха и придружителите на участниците. След малките принцове и принцеси сцената беше превзета от 40 майки, татковци, сестри и баби… Чаровни, усмихнати, щастливи, те се представиха не по-лошо от малките принцове и принцеси. Всички получиха награди и подаръци, а победителите – корони и ленти. Децата се вълнуваха и аплодираха смелостта на своите близки.   

Финалната вечер се проведе във впечатляваща зала Вариете-Театър в курортен комплекс „Албена“. Шоуто се състоеше от три дефилета. Началото беше впечатляващо, когато близо 100 деца излязоха в общ спектакъл в народни носии от своите региони.

Вторият тур беше посветен на инициативата „Александра – принцесата ангел“. Арт компания „Нови звезди“ осъществява превантивна работа против насилие над деца във всички свои проекти. В рамките на Националния фестивал „Принц и Принцеса на България“  се връчва награда в памет на 8 годишната Александра, като през изминалата година неин носител стана  Александра Петрова на 6 години от София. Тази година Ева Великова – майката на Александра избра 14-годишната Елена Несторова от Самоков.

В дефилето, посветено на Алекс децата представиха истински спектакъл, като всяка група беше подготвила специална постановка и хореография. Две от дефилетата преминаха при живо изпълнение на талантливите момичета от  Звездното Детско Жури Виктория Манева от Панагюрище и Весела Колева от Пловдив.

Третото дефиле беше по традиция в официални тоалети и всички се превърнаха в приказно красиви принцеси и принцове.  Вечерта на Финалното шоу завърши с тържествено дефиле за овации, фойерверки и традиционната песен – мото на фестивала – „Моя страна, моя България“.

Децата бяха оценявани от Национално жури от професионалисти и от Звездно Детско Жури съставено от миналогодишни победители. Между дефилетата именно детското жури представи модни ревюта на актуалните колекции на две модни марки – един от най-известните международни брандове „LC Waikiki” и бутиковата колекция на магазин „Барбарони“.Победителите получиха ексклузивни корони, купи за момчетата и  специално изработени ленти, грамоти, сребърни и златни звезди – символ на Арт компания „Нови звезди“, както и правото и отговорността да представят  България на международни фестивали, на които компанията е ексклузивен представител за България. Всеки си тръгна със спомен от незабравимата четиридневна приказка на брега на морето.

Програмата завърши с обща снимка за спомен на участниците от вълшебната приказка на брега на морето. Децата си тръгнаха с радост от новите запознанства и с обещание за нови срещи.

Като един миг отминаха конкурсните дни. И наистина не само красотата, но и добротата ще спаси света.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close