Общество

Самоковски ученици на финалната права в националните олимпиади

IvelinaАнелия Балабанова

Ивелина Славева е един от изтъкнатите таланти на ПГ по туризъм. Наскоро дванадесетокласничката записа поредното си добро представяне на националната олимпиада по руски език, която се проведе в Русе. Участие в съревнованието взеха общо 115 ученици от цялата страна. Ивелина беше единствен представител на София област и за пета поредна година тя премери сили с момичета и момчета, които са на „ти” с руския. Самоковската надежда успя да постигне изключително добър резултат, като се класира на 18 място в нейната възрастова група. Трябва да се отбележи, че тя не учи в езикова гимназия, а се състезава наравно с техни възпитаници. Също така сред участниците има и такива, за които руският език е майчин и това прави постижението на Ивелина още по-ценно.

„През всичките години на обучение проявяваше засилен интерес към руския” – разказва Венета Балевска – преподавателка по руски език и класен ръководител на абитуриентката. По този предмет е и едната от задължителните матури, които Ивелина ще положи в края на учебната година. Сред обществеността в града талантливата девойка е позната и с многобройните си извънкласни занимания – успешните си изяви в танците, музикалните изпълнения и тениса на маса.

*****

Съгласно окончателния  протокол на учениците, допуснати от Националната комисия до участие в националния кръг на националната олимпиада по География и икономика, сред класираните е Калин Ангелов Димитров от ПГ “Константин Фотинов”, гр. Самоков. Негов преподавател е Мария Гроздева.

Калин е трети по точки сред 28 класирани ученици от цялата страна в състезателната група 11-12 клас. Понастоящем той е стипендиант на МОН по Наредбата за подкрепа на деца  с изявени дарби с постижение за 2014 г. – 3-то място на  националната олимпиада по география.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close