ОбществоРегионалниСамоков

Самоковски ученици боядисаха пъстри декоративни великденски яйца

Жанета Димитрова

За поредна година от Община Самоков организираха боядисване на декоративни великденски яйца в центъра на града. В мероприятието участваха ученици от всички училища и детски градини, към тях се включиха децата от ОУ “Димчо Дебелянов”, с. Говедарци, малките художници от читалище “Младост – 2003” и младежите от ЦНСТ. Най-малките участници, децата от детските градини, получиха яйцата дни по-рано и изрисуваха върху тях цветни картини.

В днешния пролетен ден /30 март/, множество ученици развихриха творческото си въображение и декорираха различни по размер стиропорени яйца, с материали осигурени от общината. Събитието оживи центъра на града и въодушеви учениците предваканционно. Единодушно те заявиха, че най-важният цвят за боядисване е червеният. Точно това повелява традицията на светлия християнски празник. Първото яйце в дома да е именно червеното, което се нарича за здраве и берекет. С него се обагрят и бузките на малчуганите – да са бели, червени и засмени през цялата година. Отново по традиция първото червено яйце се отделя някъде в къщата, като замества миналогодишното. По старото яйце и по това дали е здраво се гадае каква ще е годината.

Учениците споделиха, че идеята им е да направят яйцата цветни, носещи настроение и усмивки. Декорираха ги в ярки цветове, със слънца, цветя, ръчички и различни фигури. Готовите яйца ще бъдат разположени в различни точки на града, в централната част, по кръстовищата, дори в Боровец.

Груповото боядисване на яйца, с цел разкрасяване на града, се организира за поредна година. Това се превърна в традиционна практика и децата с нетърпение чакат този период от годината, в който с техни усилия Самоков ще стане по-цветен, празничен и пролетен.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close