ОбществоРегионални

Самоковски представители почерпиха знания и опит на WEBIT FESTIVAL 2019

Анелия Балабанова

Значението на дигиталните умения на работната сила и все по-нарастващото им влияние за успешна реализация в съвременния пазар на труда бяха основната тема на информационното събитие на ОП „Развитие на човешките ресурси” /ОПРЧР/ за 2019 г. Форумът се проведе в рамките на международното технологично изложение WEBIT FESTIVAL 2019, а като домакин се прояви Пламен Русев – представител за България. Поредното издание на форума събра над 1400 посетители в рамките на два дни – 14 и 15-ти май. Сред тях имаше представители на Дирекция „Бюро по труда” – Самоков и Дирекция „Социално подпомагане”. Заедно с тях имаше групи ученици от СУ „Отец Паисий”, ПТГ „Никола Вапцаров” и безработни лица.

Представители на над 100 презентираха съвременните постижения в областта на IT технологиите.  „За пръв участваме. Това, което ни провокира да се включим са иновациите, които навлизат в бизнеса. Най-важно е осъзнаването, че обучението не свършва с училището. Човек, който иска да промотира нещо ново трябва да се обучава непрекъснато и през целия си живот, независимо на колко години е” – коментира Венета Галева – началник на Дирекция „Бюро по труда” – Самоков. Тя сподели от първо лице впечатленията си. Форумът е представил иновациите във всяка една сфера, в която изкуствения интелект ще замести човешкия фактор каквато тенденция има. Много професии след няколко години няма да ги има и ще изчезнат като такива. „Придружаваха ни ученици от СУ „Отец Паисий” и ПТГ „Никола Вапцаров”, за които светът на технологиите беше изключително интересен. Можеха да се умерят сами, че човек ако иска да се развива не може да стои на едно място.Това е не само клише, което често ползваме, а факт и реалност” – заяви още Венета Галева.

Посетителите на форума се запознаха с различни практични примери за това какви умения и знания ще бъдат най-полезни за тях. Участниците във фестивала най-напредналите технологии в роботиката, присъстваха на демонстрация на робот-компаньон, чуха презентации за развитието на технологиите в космическия и самолетен бизнес и промените в картовите разплащания. В рамките на фестивала Зорница Русинова – зам.-министър МТСП участва в дискусия на тема: „Бъдещето на труда и иновациите в образованието”. С развитието на изкуствения интелект се променя оценката за хората, ценят се талантите, променят се видовете заетост, начините за обучение, както и знанията, които трябва да имаме. Бъдещето на труда е въпрос на посрещане на предизвикателствата, свързани с възможността за постоянно развитие и надграждане на уменията. Има много професии, които ще изчезнат, а едва 10% от децата ще работят професия, която познаваме. Всички останали ще работят работа, различна от съвременните ни представи, коментира Зорница Русинова. Тя добави, че цифровите умения придобиват ключово значение за повишаване на пригодността за заетост и намиране на работа.

Статистическите данни показват, че през 2008 г. в сектора на информационните технологии и услуги са били заети 13 500 души, а през 2017 г. техният брой се е увеличил четири пъти – до над 55 000 души. Средните работни заплати в ИКТ са най-високите в страната и според данните за 2016 г. те са със 150% по-високи от средната за страната. Прогнозите на Министерството на труда и социалната политика показват, че сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения” ще запази ролята си на пазара на труда. През 2022 г. заетите лица в сектора ще бъдат 94 400, а през 2032 г. – 91 500.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close